Uit de ordners van Jan …

Bijna vierhonderd covers van wielertijdschriften heb ik in de jaren dat de slogblog bestaat op de maandag gepubliceerd. Hofleverancier was het blad Wielerrevue en daarom hierbij de cover van de allereerste uitgave, jaargang 1 nummer 1. Dat leverde het navolgende verhaal op:

´Op 17 juni 1977 zag het eerste nummer van Wielerrevue het levenslicht. Hoofdredacteur Ruby Roza en zijn medewerkers - Wil van der Plas, Peter van Putten en Peter Bonthuis – begonnen met een veertig pagina’s dik tijdschrift met een voor die tijd opvallende cover in full colour op glanzend papier.

Het binnenwerk moest het nog doen met zwart/wit foto’s. Ruby Roza was de nom de plume van Bert Hulleman, behalve redacteur ook oprichter van het blad. Hulleman komt uit de motorwereld en hij was als zodanig jarenlang de motard van een nog jonge Cor Vos, die uiteraard als fotograaf ook aan het nieuwe blad verbonden was.

De aanleiding om destijds met een nieuw blad te komen was de almaar stijgende belangstelling voor de wielersport. Belangstelling van de liefhebbers, maar ook belangstelling van de pers en het Nederlands kampioenschap op de weg was in de tweede helft van juni een uitstekende aanleiding om een nieuw wielerblad te introduceren.

Er werden bij die titelstrijd namelijk twintig- tot dertigduizend wielerenthousiasten verwacht. In die eersteling verslagen van Olympia’s Tour, de profronden van Rijen, Ridderkerk en Woerden en een uitgebreide voorbeschouwing op het Nederlands kampioenschap voor vrouwen met als grote favoriet Keetie van Oosten-Hage.

De Zeeuwse veelwinnares liet optekenen: “Liever had ik gezien dat we op de Cauberg hadden gekoerst. Daar kun je de concurrentie afmatten en komt de ware conditie naar voren. Toch is het Adsteeg parcours zwaar genoeg hoor, het zal geen pelotonsprint worden.”

De nationale titelstrijd voor mannen was het onderwerp in de rubriek Peter Post Praat en de Amstelveense ploegbaas schreef: “De strijd om het Nederlands Kampioenschap op de weg zal natuurlijk weer een uiterst zware strijd worden. Toch meen ik te mogen stellen dat de voorbereidingen van TI-Raleigh erg goed zijn verlopen.”

Post wees op de goede vorm van zijn renners en noemde met name Gerrie Knetemann die kort daarvoor de klassieker Henninger Turm had gewonnen. Post verwachtte voorts dar meerdere kampioenen te kunnen begroeten, omdat zijn Belgische en Duitse renners in eigen land ook hoge ogen zouden gooien.

Wielerrevue 1e jaargang 1 nummer 1 eindigt met een voorbeschouwing van vijf pagina’s op de Tour de France. Een Tour die op donderdag 30 juni in Fleurance met een proloog van start zou gaan en die op zondag 24 juli zou finishen op de Champs Elysées in Parijs.

Het was de Tour waarin de vermaarde Kneet Story door toedoen van Hans Prakke (foto 2) ontstond. Dezelfde Hans Prakke die jaren later een prachtige biografie over Gerrie Knetemann zou publiceren met daarin een CD vol met door mij verzamelde Kneet Story’s.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 5 november 2018 12:00

Wieler Revue

Zijn er nog mensen die mij kunnen helpen aan de eerste 4 jaargangen van Wieler Revue alsmede de nummer 5 en 6 van 1981. De nummers 2 t/m 5 van 1985 en nummer 10 uit 2004. Dit om mijn verzameling compleet te maken.
Geplaatst door Arjan, 05 november 2018 21:24:25

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web