Het was me het weekje wel …

Er was niet veel te beleven aan het wielerfront. Een dipje in de zegereeks van Mathieu van der Poel en de ambities van Marianne Vos om Europees kampioen veldrijden bij de vrouwen te worden.

Dat alles viel natuurlijk in het niet bij de bekendmaking van het routeschema van 102e editie van de Giro d´Italia met maar liefst drie tijdritten en wat minder hoge bergen dan gebruikelijk.

59 kilometer tijdrijden en maar één vreselijke zware bergetappe zou ideaal moeten zijn voor Tom Dumoulin om voor de tweede keer de Giro te winnen was direct het commentaar in den lande.

De redactie van De Wereld Draait Door draaide gelijk door en haalde drie deskundigen aan tafel om de kansen van Tom te wegen en te analyseren. Mart Smeets, Thijs Zonneveld en Henk Lubberding waren het niet met elkaar eens wat Neerlands Hoop moest gaan doen.

De Tour, de Giro of allebei. Heel het land had een mening en op internet werd er fel gediscussieerd. Heel interessant allemaal, maar wat vindt Tom er zelf van?

Dat is vooralsnog niet bekend, want hij is met zijn bruid op huwelijksreis in Nepal, geloof ik. Ver weg van alle discussies in een land hoog in de bergen van de Himalaya waar mediteren een voorname levenskunst is.

Ik denk dat het nieuws van de Giro Tom wel heeft bereikt, maar dat hij er in die omgeving zijn schouders over op heeft gehaald. ‘Laat ze maar lullen, komt tijd, komt raad,’ zal hij hebben gedacht.

En zo is het ook, Tom Dumoulin is misschien wel de intelligentste jongen van het hele profpeloton. Die maakt zijn eigen afwegingen en wat een Mart Smeets of een Thijs Zonneveld daarvan vinden, zal hem finaal aan zijn reet roesten.

Wat me bij al het rumoer van meningen opvalt is dat niemand zich afvraagt wat die andere Nederlander ervan vindt. Steven Kruijswijk die in het alweer bijna afgelopen jaar in de Tour (5e) en in de Vuelta (4e) liet zien ook een grote ronde te kunnen winnen.

In 2015 had hij de Giro gewonnen als hij niet een klein foutje had gemaakt. Wie zegt dat hij dat nog niet kan? Ik zou ook wel eens willen weten hoe hij tegen de Tour en de Giro van het komende jaar aankijkt. Als uitdagingen, maar geen krant heeft hem daarover gebeld. Alle ballen op Tom.

Het kan een mooi jaar worden want onze enige nationale formatie met grootgrutter Jumbo nu als enige hoofdsponsor beschikt natuurlijk ook nog over Primož Roglič die met zijn klim- en tijdritcapaciteiten ook een grote ronde kan winnen.

De voormalige schansspringer uit Slovenië maakt geen oranjegevoelens bij ons los, maar hij rijdt wel voor een Nederlandse ploeg en in het vuur van de strijd zal opperbaas Nico Verhoeven echt geen nationale sentimenten laten meewegen.

En wat ik persoonlijk nog aan dit verhaal zou willen toevoegen is: let in 2019 op Sam Oomen!!! Fijne zondag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 4 november 2018 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web