Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 3 november …

Hoewel hij als jong rennertje aardig kon tijdrijden, een discipline die in zijn vaderland tot hoogtepunt is verheven, vond de jonge Brian Robinson uit Huddersfield in het graafschap Yorkshire het wegrennen veel interessanter.

De mogelijkheden om in Engeland aan wegwedstrijden deel te nemen waren echter beperkt. De weinige keren dat hij in wegraces kon uitkomen liet hij wel zien dat hij er was en met de Britse militaire ploeg mocht hij in 1952 deelnemen aan de Route de France, de voorloper van de Tour de l’Avenir.

Zijn optreden daar was opvallend genoeg om hem in augustus van datzelfde jaar mee te nemen naar Helsinki, waar dat jaar de Olympische Spelen werden gehouden.

In 1955 debuteerde hij als lid van de Engelse ploeg in de Tour de France en hij werd de eerste Brit in de geschiedenis die de Tour uitreed, samen met zijn landgenoot Tony Hoar.

Hij kwam er in die door Roger Walkowiak gewonnen Tour achter dat hij nog veel moest leren en hij vestigde zich in Frankrijk om dichter bij het vuur van de internationale wielersport te geraken. Hij leerde snel en spoedig kwamen ook de uitslagen.

Hij werd in 1957 derde in Milaan-San Remo en een jaar later vijfde in Bordeaux-Parijs. Een echt grote koers heeft hij in zijn tienjarige profcarrière echter niet gewonnen, maar hij was er wel een aantal keren dichtbij.

Zijn mooiste overwinning was in 1961 in de Dauphiné Libéré, de Franse klimkoers die vooral als voorbereiding voor de Tour de France geldt. Zijn meest bekende victorie is echter zijn overwinning in de zevende etappe van de Tour de France 1957 van Saint Brieuc naar Brest.

Het was niet zijn beste Tour overigens, want hij haalde Parijs niet. Zijn beste resultaat in het klassement behaalde hij in 1956 toen hij als veertiende in Parijs aankwam. Hij maakte toen deel uit van de Luxemburgse ploeg. Het groothertogdom kon dat jaar geen tien renners op de been brengen en daarom werd de ploeg aangevuld met een Portugees, een Italiaan en Robinson.

Hij stopte vrij onverwachts in 1963 en keerde terug naar Engeland. Hij was het vele reizen en trekken zat, liet hij weten, maar de ware reden was dat hij besefte dat hij nauwelijks genoeg aan zijn sport had overgehouden om een enkele reis naar Engeland te kunnen boeken.

Daar had hij een vrouw en drie kinderen en het werd tijd om daar eens voor te gaan zorgen. Hoe hij zijn verdere leven heeft ingevuld is mij niet bekend, maar wel dat hij nog steeds trots is op het feit dat hij de eerste Engelsman was die de Tour uitreed en de eerste die er een etappe won.

De naam Robinson kwam in 1999 nog eens in het nieuws door een verdienstelijke wielrenster van die naam die onder andere tweede werd bij het wereldkampioenschap veldrijden achter haar landgenote Isla Rowntree.

Dat was Louise, de dochter van Brian Robinson, die haar vader vandaag vast komt feliciteren met zijn 88ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 3 november 2018 9:00

Brian Robinson

Brian Robinson won twee etappes in de Tour, één in 1958 en één in 1959. Twee keer terecht winnaar, maar ok twee keer dankzij jury ingrijpen en beide keren eindigde Padovan als tweede.. In de zevende etappe van de Tour van 1958 van St Brieuc naar Brest was hij ontsnapt met Padovan en Dotto. In de eindsprint, gewonnen door Padovan, werd Robinson eerst links en toen rechts tegen de balustrade gekwakt door Padovan. De jury greep in en de uitslag werd 1 Robinson 2 Padovan.
Een jaar later won Robinson de twintigste etappe van de Tour van 1959 van Annecy naar Chalons sur Saône. Wederom was Padovan tweede. Voor zover ik kan nagaan was er in dit geval geen sprake van een onregelmatige sprint. Brian Robinson had een voorsprong van 20 minuten en 5 seconden op Padovan. Echter normaal gesproken had Robinson deze etappe nooit mogen rijden. In de veertiende etappe moest hij al snel lossen. Zijn ploegmaat Seamos Elliot liet zich afzakken en nam hem op sleeptouw. Onderweg pakten ze de Fransman Lefèbrve op. Gedrieën kwamen ze buiten tijd binnen en gedrieën werden ze uit koers gezet. Echter diep in de reglementen stond een regeltje dat vermeldde dat wanneer een renner aan het begin van de etappe een toptien notering heeft voor hem de tijdslimiet niet geldt. Brian Robinson werd teruggezet in koers en zijn trouwe helper Seamus Elliot kon naar huis.
Mogelijk is deze regel opgenomen, nadat Fausto Coppi in 1951 (tegelijk met o.a. Walkowiak) buiten tijd binnenkwam.

Geplaatst door Piet van der Meer, 03 november 2018 18:48:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web