Het balhoofdplaatje van Otto …

De naam Desmet komt in West-Vlaanderen net zo vaak voor als in Nederland namen als Van Dijk of Van Dam. Omdat er in dat deel van België bekende wielrenners zijn geweest met die naam die ook nog eens in dezelfde periode actief waren, wordt iedere Desmet daarmee in verband gebracht.

Dat gold zeker voor ene R. Desmet uit Izegem die fietsenmaker was en zijn fietsen voorzag van dit plaatje. Met daarop een zwarte adelaar, wat ook weer verwijst naar een beroemde wielrenner met de naam Marcel Kint.

Die meneer R. Desmet moet gek geworden zijn van de permanente vraag of hij familie is van Gilbert Desmet I, Gilbert Desmet II of Armand Desmet die in de jaren zestig beroemde renners waren.

Of van Gust Desmet, Roger Desmet (niet uit Izegem, maar uit Waregem, tien jaar beroepsrenner tussen 1945 en 1955) dan wel Hector Desmet, die in andere periodes bekende coureurs waren. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb nooit kunnen ontdekken of die fietsenmaker van bijgaand plaatje uit de Schoolstraat 34 in Iseghem (ik neem maar aan dat dat een andere schrijfwijze is van Izegem) familie was van een van die beroemde Desmetten.

Of dat hij zelf heeft gefietst. Daar ga ik gemakshalve maar van uit gezien die zwarte adelaar, want waarom zou je die als logo voeren als je enige sportieve prestatie het winnen van een koekhapwedstrijd was.

Nee, deze R. Desmet was vast niet van vreemde smetten vrij.

Door Otto Beaujon, 2 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web