Uit de wasserette van Henk …

Dit truitje dateert uit 1997 en de winnaar van de Ronde van Limburg dat jaar was John van den Akker. Het was een jaar voordat hij stopte met wielrennen, maar niet met de wielersport. Sterker hij heeft het er tegenwoordig drukker mee dan toen hij nog actief wielrenner was.

Het zag er lang niet naar uit dat hij beroepsrenner zou worden, want hij combineerde de sport met zijn studie, waarmee hij wellicht accountant had kunnen worden. Maar de militaire dienst veranderde zijn leven.

De dienstplichtige militair uit Veldhoven kreeg alle tijd om te trainen en hij ging met sprongen vooruit. Hoewel hij daarvoor regelmatig een koersje won, ging het nu crescendo en was hij binnen de kortste keren een topamateur, die in de klassiekers meedeed voor de hoofdprijzen.

Hij won de Ronde van Midden-Nederland en de Omloop der Kempen en behaalde daarnaast tal van ereplaatsen. Toen hij uit de militaire dienst kwam kon hij dan ook kiezen uit enkele profaanbiedingen. Hij koos voor de Belgische Roland-ploeg en een jaar later kon hij een contract tekenen bij PDM, een echte topploeg.

Het lijkt mooi om bij een topploeg te fietsen, maar je zit daar wel in een formatie met heel sterke renners en dan is het al gauw knechten geblazen, zonder veel uitzicht op rijden voor eigen kans. Hij bleef vier jaar bij PDM, reed daarna zonder veel succes bij een Italiaanse ploeg en beëindigde zijn loopbaan bij Foreldorado Golff.

Na een baan als vertegenwoordiger bij fietsenfabriek Gouden Leeuw trad hij als administrateur in dienst bij Cycling Service, een managementbureau voor profwielrenners dat onder andere deelnemersvelden levert aan organisatoren van wielerwedstrijden.

Zijn baas daar was Gerry van Gerwen en toen die manager/ploegleider werd van Milram, een Duitse ProTourploeg werd het bedrijf verkocht aan twee investeerders. John kreeg de kans zich in te kopen en is nu internationaal bekend als Mister Cycling Service, eigenaar van een bedrijf dat alles voor een beroepsrenner kan verzorgen.

In dat opzicht is hij een zeer druk baasje en ligt de dag dat hij deze trui won ver achter hem. Gelukkig is hij bij mij terecht gekomen en ik ben er nog steeds erg blij mee.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 31 oktober 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web