Herinneringen bij een foto …

Een prachtige foto uit de tijd dat Nederland nog met een landenploeg aan de Tour de France deelnam. Het waarschijnlijke jaar is 1959 en acht Nederlanders vormden een ploeg met vier Luxemburgers.

Van die acht staan er zes op deze foto, plus assistent ploegleider Klaas Buchly, die in feite de chauffeur was van de Luxemburgse ploegleider Jean Goldschmit. Buchly zit uiterst links en de Amsterdammer Daan de Groot is het middelpunt van het tafereel.

Hij vertelt iets waarbij hij met zijn handen de grootte van iets aangeeft. Het is een spannend verhaal, want Pieter de Jongh, Jaap Kersten (hij vooral, kijk naar zijn gezicht in de spiegel), Piet Damen, Gerrit Voorting en Martin van de Borgh kijken en luisteren geboeid.

Geeft hij in visserslatijn de maat van een gevangen vis weer; is het de voorsprong waarmee hij een overwinning boekte; is het de afmeting van de biefstuk die hij bij het ontbijt denkt te gaan eten of schept hij op over de grootte van zijn geslachtsdeel? Mannen onder elkaar, hè.

We zullen het nooit weten, hoewel twee van deze mannen nog in leven zijn. Maar ik betwijfel of zij het antwoord weten, want het zal wel iets zijn dat de moeite niet waard is om het je na zestig jaar nog te herinneren.

Op de foto ontbreken Piet van Est, de jongere broer van Wim, en de Delftenaar Bram Kool, die ook deel uitmaakten van de ploeg. Ook zij zijn niet meer in leven. Het was voor de Nederlanders een teleurstellende Tour, omdat er totaal geen chemie was tussen de acht Nederlanders en de vier Luxemburgers.

Dit in tegenstelling tot het jaar ervoor toen Charly Gaul de Tour de France won, dankzij de inzet van zijn zes Nederlandse knechten. Zo zag hij dat, hoewel Wim van Est en Gerrit Voorting vonden dat zij ook wel wat sporen in de Tour hadden verdiend.

Er zal ook wel een taalprobleem zijn geweest, want die Nederlanders spraken in die tijd maar een enkel woordje over de grens, terwijl het taaltje waarin Luxemburgers met elkaar praten, een mengeling van Duits, Frans en een streekdialect, voor haast niemand is te verstaan.

Daarom zagen die Nederlanders de door Gaul gewonnen Tour vooral als een mazzeltje. Voor drie weken inspanning konden ze een grote poet verdelen, want alle verdiensten was voor de ploeg en daarin deelde Gaul niet mee.

Misschien dat Daan de Groot de hoogte van de stapel bankbiljetten aangeeft die de Nederlanders een jaar eerder mee naar huis mochten nemen, na de overwinning van de Engel van het Hooggebergte.

De foto kreeg ik van Piet van der Meer uit de verzameling van Pieter de Jongh.

Door Fred van Slogteren, 30 oktober 2018 12:00

Herinneringen bij een foto (30 okt. 2018)

Fred, het is inderdaad niet belangrijk, maar ik denk het te weten. Daan de Groot is met behulp van gebarentaal aan het vertellen over een moment in de koers waarop hij (of een ander) vanuit het wiel eroverheen knalde. Die linkerhand ging met een ruk over de rechter heen. Pang! en de tegenstander was kansloos.

Iedere renner uit die tijd zal dit kunnen beamen, want die gebaren hoorden er gewoon bij.

Geplaatst door Cor, 30 oktober 2018 14:03:24

Nederlandse renners in Tour 1959

Fred,
Volgens mij zijn er van de Nederlandse renners uit de Tour van 1959 nog drie in leven. In ieder geval Pieter de Jongh (heb ik vanmorgen nog aan de lijn gehad), Jaap Kersten (was afgelopen zomer nog op L1 TV) en Piet Damen. Van de laatste twee heb ik niet gehoord of gelezen dat ze overleden zouden zijn.
Geplaatst door Piet van der Meer, 31 oktober 2018 12:25:00

mijn fout

je hebt al weer gelijk Piet. Ik heb de kleine Piet uit Helmond over het hoofd gezien. Hij is ook zo klein. Sorry. Gr. Fred
Geplaatst door Fred, 31 oktober 2018 15:45:06

Piet Damen

Het was een mooie zomer dit jaar: Jaap Kersten op L1 TV en Pietje Damen op Omroep Brabant:
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2815871/Piet-84-reed-60-jaar-geleden-de-Tour-en-verslindt-nu-nog-iedere-dag-kilometers-op-zijn-fiets
Geplaatst door Albert van de Donk, 01 november 2018 16:17:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web