Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 30 oktober …

Aimé Dossche, geboren op 28 maart 1902, was geen uitzonderlijke renner, maar hij fietste tussen 1920 en 1931 toch enkele mooie overwinningen bij elkaar. Zo won hij maar liefst drie maal het criterium van Koolskamp in West-Vlaanderen.

Zoals de kenners weten mag de winnaar van die koers zich een jaar lang kampioen van Vlaanderen noemen. Verder won Dossche in 1926 Lyon-Parijs, en in datzelfde jaar twee van zijn drie gewonnen Touretappes. Er staan ook nog zes kermiskoersen op zijn naam.

Dossche werd in 1930 tweede in de Ronde van Vlaanderen achter zijn landgenoot Frans Bonduel. Het was een geheel Belgisch podium, niet ongebruikelijk in die jaren, want de in Frankrijk wonende Waal Emile Joly was derde.

Nadat hij in 1931 voor de derde maal kampioen van Vlaanderen was geworden, sloot Aimé Dossche zijn wielerloopbaan af, om in zijn geboorte- en woonplaats Gent fietsenmaker te worden met op de etalageruit van zijn winkel de naam Dossche Sport, want Aimé bouwde als constructeur ook racefietsen.

Hij deed dat uitstekend en de sportieve klanten kwamen in grote getale naar zijn winkel. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er zelfs een wielerploeg Dossche Sport tot stand en die was in het eerste jaar 1947 goed voor enkele overwinningen.

Het was geen eendagsvlieg, want de ploeg heeft tot 1966 bestaan en heeft vermaarde renners onder contract gehad. Voorbeelden zijn de Tourwinnaar van 1926 Lucien Buysse, Albert Sercu, Roger Decock en Eddy Pauwels.

Er hebben ook diverse Nederlanders een of meerdere jaren voor Dossche Sport gereden, zoals Peter Post, Joop Captein, Jan Hijzelendoorn, Gerrit van de Ruit, Janus Hellemons, Lex van Kreuningen, Leo Knops, Jacques van de Klundert en Leo Coehorst.

De ploeg stond in de beginjaren onder leiding van Aimé Dossche zelf en Frans Theugels. Van 1960 tot en met 1962 was Dossche Sport materiaalsponsor van de fameuze Dr.Mann-ploeg met renners als Herman Vanspringel, Peet Oellibrandt, Jos Verachtert, Jef Schils, Jos Huysmans, Rik Luyten en anderen.

Dossche Sport bestaat als bedrijf nog steeds al is de oprichter la lang geleden gaan hemelen. Het is zelfs de oudste fietsenzaak ter wereld, die is opgericht door een gewezen wielrenner en die diens naam nog altijd draagt.

De zaak is gevestigd aan de Antwerpsesteenweg in Gent en is in handen van de derde generatie, namelijk de kleinzoon van Aimé Dossche.

De oprichter van Dossche Sport overleed op 30 oktober 1985, vandaag precies 33 jaar geleden. Hij werd 83 jaar.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 30 oktober 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web