Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 oktober …

Maurice Blomme was een Vlaamse renner uit een belangrijke époque van het Belgische wielrennen. Je had toen de grote drie in Rik Van Steenbergen, Stan Ockers en Briek Schotte en daaronder een heel leger Belgen die grote koersen en klassiekers konden winnen.

Hun namen staan in tal van erelijsten van belangrijke koersen en er wordt in de wielergekke staminees nog vaak geklapt over de prestaties van Jan Adriaensens, André Rosseel, Marcel Rijckaert, Marcel Hendrickx, Raymond Impanis, Nest Sterckx, André Vlayen, Pol Schaecken en zo kan ik er nog wel twintig bedenken.

En natuurlijk ook over Maurice Blomme in zijn proftijd (1949-1959) een van de beste tijdrijders ter wereld. Dat duurvermorgen had hij opgedaan in de vele veldlopen waaraan hij als atleet had deelgenomen voor hij wielrenner werd.

In 1950 won hij de Grand Prix des Nations, toen de meest prestigieuze tijdrit van het hele seizoen. Blomme zou ook een uitstekend wegrenner zijn geweest, maar als typische tijdrijder miste hij tactisch inzicht en liet hij zich door mindere renners nog wel eens in de luren leggen.

Daarom is zijn erelijst wel mooi, maar niet lang. Hij startte slechts twee keer in de Tour de France. Dat was in 1950 en 1952 en hij reed de ronde beide keren niet uit. Wel won hij in 1950 een etappe.

De meeste Vlaamse wielrenners werden na hun carrière of kroegbaas of fietsenmaker. Maurice Blomme werd beide. Overdag in de rijwielwerkplaats en ‘s avonds achter de toog pinten tappen.

Dat was in Roeselare, de Oostvlaamse stad waar hij ook overleed en waar het wielermuseum staat, waar zeker ook aan zijn heldendaden wordt herinnerd. Hij overleed op 11 april 1980 op 54-jarige leeftijd.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web