Uit de wasserette van Henk …

Ik heb niet kunnen achterhalen of Erwin Kistemaker in 1990 de Tour de Taiwan heeft gewonnen of dat hij in deze etappekoers een of meer dagen de leiderstrui heeft gedragen. Noch dewielersite.net, noch memoire du cyclisme, noch wikipedia geven uitsluitsel.

Feit is dat deze razendsnelle Drenth die ronde had kunnen winnen, want hij was een uitermate talentvolle wieleratleet. Hij spurtte een prachtige erelijst bij elkaar, maar zag wel in dat er meer nodig is om een groot beroepsrenner te worden.

Twee keer, met een tussenruimte van zeven jaar won de man uit Borger de Ronde van Noord-Holland. Beide keren in versies die, volgens Rob Kat in het boek ‘De Ronde van Noord-Holland’, niet tot de boeiendste van de lange reeks (sinds 1946) behoren.

Bij die klassieker hoort wind, veel wind en als die het een enkele keer laat afweten, kan het verschil niet gemaakt worden. Dan ontstaan er geen waaiers en blijft de groep bij elkaar.

Zowel in 1983 als in 1990 was er geen zuchtje wind te bekennen en de snelle mannen lieten zich heerlijk tussen de wielen meevoeren naar de finish in Zaandam om daar in de laatste meters hun duvels te ontbinden.

En dan kon je het wel aan Erwin overlaten om zijn slag te slaan. Ook in het Nederlands kampioenschap van 1988 in Rheden wist hij met zijn snelheid en gogme de titel te veroveren voor destijds befaamde topamateurs als Michel Zanoli en Arno Ottevanger.

Kistemaker was toen 25 jaar en studeerde op dat moment nog commerciële economie aan de HEAO. Veel trek in een profavontuur had hij toen niet, want hij zei na afloop: “Ik denk het niet en ik heb ook altijd gezegd dat dat niets voor mij is. Ik kom maar heel moeizaam de bergen over en ik heb trouwens nog nooit een serieuze aanbieding gehad.”

Die is er ook nooit gekomen en Erwin koos voor een maatschappelijke carrière. Dat was al duidelijk toen hij als amateur niet bereid was om ter wille van de wielersport concessies te doen aan zijn studie.

Helemaal heeft hij de wielersport niet afgezworen, want hij is nu een gerespecteerd jurylid die ik enkele jaren geleden nog eens aan het werk zag in … jawel, de Ronde van Noord-Holland, zijn koers.

Er stond andermaal geen zuchtje wind, maar dat had van hem wel gemogen. Hoog en droog in de jurywagen had hij als wielerliefhebber genoten van de waaiers, maar dat zat er die dag niet in.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 24 oktober 2018 12:00

Erwin

Denk dat het een sprinttrui is en zeker niet een leiderstrui. Daarvoor zaten er voor hem te hoge bergen in in 1990. Volgens mij won Erik Cent dat jaar, want het jaar erop reed ik zelf naar een 2e plek in die Ronde.
Je hebt gelijk, lang geleden en allemaal nog niet zo goed gedocumenteerd als tegenwoordig. Destijds was de ronde van Taiwan nog een behoorlijk avontuur, met Mount Alisson als grote scherprechter.

Zag Erwin gisteravond nog vakkundig aan het werk als commissaris in de nacht van Woerden. En Erwin reed ooit de baby Giro dus hoewel klimmen niet zijn hobby was kwam hij de bergen echt wel over.

Geplaatst door Elfrink, 24 oktober 2018 13:30:54

Erwin een Twent

Voor mij is Erwin een Twent die het grootste deel van zijn carrière in en om Oldenzaal woonde, ook al is hij geboren in Borger en woont hij nu al weer vele jaren in Diemen.
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 25 oktober 2018 20:59:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web