Uit de ordners van Jan …

Op 2 juli 2009 startte ik met een reeks terugblikken op een Ronde van Frankrijk uit het verleden. Voorwaarde was dat de Tour van toen precies op dezelfde dag zou eindigen als de Tour van het lopende jaar. In 2009 begon ik de reeks met de Tour van 1953.

Die Tour was de succesvolste voor ons land in de tijd dat er nog met landen ploegen werd gereden. Met maar liefs vijf Nederlandse etappeoverwinningen (Gerrit Voorting, Jan Nolten, Wim van Est en Wout Wagtmans 2x) en een vijfde plaats van Wagtmans in het eindklassement als beste prestatie ooit door een Nederlander verricht,

Als klap op de vuurpijl was er ook nog de geweldige overwinning van de Nederlandse ploeg in het ploegenklassement, die de tourkoorts in ons land naar ongekende hoogte stuwde. De huldiging van de winnende ploeg in het Olympisch Stadion trok 40.000 toeschouwers.

Ik begon mijn terugblik toen als volgt: De Tourorganisatie brak in de Tour van 1953 met de traditie van de grote en de kleine wielerlanden. Van oudsher waren Frankrijk, Italië en België de landen waar de beste renners vandaan kwamen en die vertrokken dan ook met ploegen van twaalf man.

De kleine landen, zoals Spanje, Zwitserland, Luxemburg en ook Nederland mochten met slechts acht man starten. Die landen hadden echter in de jaren na de oorlog uitzonderlijk gepresteerd en zo besloot Goddet cs. dat alle deelnemende landen met tien man aan het vertrek mochten komen.

Een ongekende weelde voor Nederland, zeker nu we in Jan Nolten een renner hadden die in staat moest worden geacht op het erepodium te komen. Pellenaars geloofde echter niet zo in de Limburger, omdat die volgens hem leed aan de Limburgse ziekte, die er volgens hem voor zorgde niet voldoende gedisciplineerd te zijn.

De echt goede wielrenners werden alleen maar op Brabantse grond grootgebracht, beweerde hij en zo waren Wim van Est en Woutje Wagtmans bleven zijn speerpunten en de rest moest toch tevreden zijn met een tweede viool. Hij was niet geïnteresseerd in het klassement, etappezeges wilde hij en zo veel mogelijk.

De ploeg van 1953 bestond uit zes renners (Van Est, Wagtmans, Voorting, Nolten, Van Breenen en Roks) die er in 1952 ook bij waren, aangevuld met oldtimer Jefke Janssen en drie debutanten, te weten Joske Suijkerbuijk, Adri Voorting, de jongere broer van Gerrit en de Limburger Henk Steevens.

Voor de rest had De Pel zijn zaakjes goed voor elkaar met mooie met Campagnolo afgemonteerde Locomotief-fietsen, superieur reservemateriaal en vakbekwame soigneurs en mekaniekers. De Tour de France van 1953 die op vrijdag 3 juli in Straatsburg van start ging was het hoogtepunt in de jaren dat Kees Pellenaars als ploegleider de scepter zwaaide.

Op de foto vlnr. Wout Wagtmans, Wim van Est, Gerrit Voorting, Henk Steevens, Adri Voorting, Jefke Janssen, Hein van Breenen, Jos Suijkerbuijk, Thijs Roks, Jan Nolten en Kees Pellenaars met zijn zoontje Pierre.

Foto: archief T&T Tekst & Traffic

Door Jan Houterman, 22 oktober 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web