Uit de ordners van Jan …

In 2008 was ikop deze plaats n totaal 49 keer present met een terugblik in de wielergeschiedenis. Zo gingen op maandag 12 mei van dat jaar mijn gedachten terug naar 11 mei 1975 toen ik aanwezig was bij de Ronde van Oosterhout, niet in Brabant maar nabij Nijmegen.

Voor zover ik me kan herinneren was dit de allereerste koers die ik heb bezocht. Het ‘wielervirus’ had ik al wel in me maar de combinatie van voetballen en het feit dat er in de omgeving heel weinig wielerwedstrijden waren, zorgde ervoor dat ik pas zo laat mijn koersdebuut maakte.

De zege was voor Wim van Steenis uit Hoogblokland. Hij was de sterkste van een kopgroep van drie waarin de toekomstige prof Adri van Houwelingen (foto 1) uit Heesselt tweede werd en Alex Bongers uit Apeldoorn derde.

In het programmaboekje, dat ik net zo trouw heb bewaard als een moeder het eerste melktandje van haar kinderen, zie ik namen staan als Henk Botterhuis, oud wereldkampioen bij de studenten, Jan van Houwelingen, die net als broer Adri een degelijke profcarrière zou realiseren.

Verder Wim de Ruiter, de Overijsselaar die naar Zeeland emigreerde om er de gabber van Jan Raas te worden, Gerard Verwaayen, die als fysiotherapeut in 2006 het Nederlands Elftal begeleidde bij het WK en ook werkzaam was bij Vitesse.

Ook op de deelnemerslijst stond Albert Scheffer, die in datzelfde jaar vijfde werd in Olympia’s Tour. Uit mijn administratie (kruisjes bij de namen) blijkt voorts dat Adri van Houwelingen met negen punten de leidersprijs gewonnen moet hebben.

Adri, toen 21 jaar oud, zal zich deze Ronde van Oosterhout ongetwijfeld niet meer herinneren, want een jaar later zou hij furore maken met het winnen van de Ronde van Noord-Holland en een etappe in Olympia’s Tour.

Het was de start van een fraaie wielerloopbaan. In 1982 boekte de oudste Van Houwelingen zijn meest aansprekende zege. Met tien en een halve minuut voorsprong op Sean Kelly won hij de achttiende etappe in de Tour de France van Morzine naar Saint-Priest.

Er ging een monsterontsnapping aan vooraf. Ook in de Ronde van Spanje won Van Houwelingen een rit, toen hij in 1979 op weg naar Valladolid zijn medevluchters Manuel Martin Conde en Herman Beyens te snel af was. Tot en met 2012 was hij ploegleider bij Rabobank.

Kees Bal (foto 2) won op zaterdag 12 mei 1979 het tweede deel van de achttiende etappe van de Ronde van Spanje. Hij versloeg zijn vluchtmakker Antonio Gonzales-Linares in de sprint. Een dag later zou Joop Zoetemelk de Vuelta 1979 op zijn naam schrijven.

In datzelfde Valladolid boekte Matthieu Hermans (foto 3) op 12 mei 1989 zijn derde ritzege in de Ronde van Spanje. Het was een overwinning van de pure snelheid, want snelle finishers als de Brit Malcolm Elliott en de Belg Eddy Planckaert kwam niet verder dan het achterwiel van de kleine Brabander.

Op 12 mei 1994 won Bart Voskamp, tweedejaars prof in de ploeg van Cees Priem, de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje. Meer dood dan levend bereikte hij de top van de Alto de Naranco. Alles had hij moeten geven om klassementsleider Toni Rominger op de bergflanken achter zich te houden.

Foto´s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 15 oktober 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web