Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

"Hij is in 1936 in Yerseke geboren en hij was een veelbelovende professional in de late vijftiger jaren. Zijn profperiode duurde maar kort, want van 1958 tot en met 1960 kwam hij uit voor de bekende Nederlandse ploeg Eroba/Vredestein en Magneet/Vredestein. Ik verdenk Jaap er van dat hij niet erg te spreken was over de kwaliteit van de beide fietsmerken, anders hang je de fiets niet zo snel aan de wilgen om een eigen rijwielzaak te beginnen. In Goes werd namelijk direct een fietsenzaak opgestart, waar Jaap jaren lang goed aan de weg heeft getimmerd en er zijn eigen merk verkocht. Er rijden niet zo veel Huissoons rond maar die er zijn dat zijn klassefietsen. In Zeeland en omstreken wordt er met respect over gesproken. Toen ik twee jaar geleden op de Ahoy show voor oude racefietsen in Rotterdam een Huissoon had staan voor de verkoop, was er over belangstelling niet te klagen. Ik weet dat de grote Jo de Roo nog regelmatig …

… op zijn Huissoon traint. Het fietsmerk is inmiddels bekender dan de renner zelf, want de carrière van Jaap ligt inmiddels al bijna een halve eeuw achter ons. Deze racefiets stamt uit de prehistorie van het merk, want de letters zijn er allemaal stuk voor stuk met de hand opgeschilderd. De dopjes, om het stuurlint mee vast te zetten, zijn opgesierd met de H van Huissoon. Nu ik er op let zijn er meerdere interessante details aan deze fiets te ontdekken. Zo staat er op de voorvork en het balhoofdplaatje ‘Vuelta d’España’. Meestal slaat dit als een tang op een varken maar na wat speurwerk mag deze fiets met recht deze naam voeren. Jaap Huissoon reed in 1958 als 44ste de Ronde van Spanje uit. Huissoon Sport is nog steeds actief, want het bedrijf sponsort een toertocht vanuit de zonnige havenstad Nice naar de thuishaven Goes. Mocht je Goes(ting) hebben, de tocht duurt acht dagen waarin een afstand van 1400 kilometer moet worden afgelegd.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 26 juni 2007 8:00

walnercycle

Beste Peter,

Tijdens het opruimen van een oude schuur kwam ik een stalen racefiets tegen merk Walnercycle type best. Omdat ik weet dat jij oude fietsen spaart en opknapt dacht ik misschien is dit iets voor je. Er zit een suntour versnellings apperaat achter op en voor zit een Falcon ? Als je wilt kan ik foto's sturen.
Mijn email adres is ablok62@kpnplanet.nl
Ed Blok

Geplaatst door Ed Blok, 10 juli 2007 17:54:27

Huissoon

Via Lauran Casteleijn, amateur renner uit Goes, (achternaam goed gespeld?) kocht ik 30 jaar terug mijn Huissoon race-fietsje. 55, een kleintje. Zwart met chroom, Columbus SL en Campagnolo record. Ik ben nooit een echte renner geworden, echt hard ging het nooit, maar die Huissoon fiets, die viel om een of andere reden wel op. Mijn wijffie Connie komt ook uit Goes en op de Pateijnweg Jaap na 20 jaar eens geconsulteerd om mijn fietsje eens op te knappen, Nieuwe kleur, nieuwe wieltjes, bandjes. En nu, weer 13 jaar later, dat fietsje (55, een kleintje)weer van zolder, weer nieuwe bandjes, (Schwalbe Ultremo R)nieuw zadeltje en voila: Mooier dan carbon. Ik ben geen echte renner, echt hard gaat het nooit, maar mijn Huissoon fiets, die heeft iets. Ode aan Jaap, de sympathiekste fietsenbouwer die ik ken. Ode aan Lau, die mij aan een Huissoon heeft geholpen en ode aan Peter de fiets, die via mij de Huissoon fiets heeft ontdekt.

Geplaatst door arent, 30 maart 2009 19:55:26

Retro Huissoon Sport

Bij Jaap heb ik 30 jaar terug een fiets laten bouwen. Midden jaren 80 verhuisde ik naar Bemmel. Het fietsen werd verruild voor basketbal en tennis. Een toen na vele jaren toch maar weer op de fiets (na wat kleine aanpassingen). Met mijn Retro Huissoon Sport meegefietst met Amstel Gold en nog steeds rondjes door de Betuwe en door de heuvels van Nijmegen. En dat in een tijd dat je het liefst fietst op Colnago, Pinarello, Bulls, Scott, Cube of Stevens, en natuurlijk alles full carbon en Campagnolo afgemonteerd.
Maar ......trappen moet je toch en dat gaat nog heel goed op die oude Huissoon Sport.

Geplaatst door Ton Goeman, 30 april 2010 10:04:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web