Mijn fiets … (3)

“Mijn fiets betekent heel veel voor me. Het is ontspanning en inspanning tegelijk. Prettige inspanning. Ik rij mijn wedstrijden in de Mastercategorie 50+. Soms rijden we als voorprogramma van een profcriterium, maar meestal op clubparcoursen. Die wedstrijden worden gekenmerkt door een hevige strijd, want des te ouder, des te fanatieker. Ik heb een Gazelle fiets. Onze vereniging Ahoy Rotterdam had een paar jaar geleden een contract met Gazelle en toen konden we via de club een frame kopen. Het is een aluminium frame opgebouwd met Record Campagnolo. Ik ben pas op mijn veertigste gaan wielrennen. Ik had met ...

... voetballen een knieblessure gekregen. Daar ben ik aan geopereerd en als revalidatie ben ik toen gaan fietsen. Ik heb een buurman die me toen helemaal gek heeft gemaakt voor de wielersport. Nou, hij heeft geen woord te veel gezegd. Ik heb er nu spijt van dat ik al niet veel eerder ben gaan wielrennen. Een prachtige sport. Ik heb er meer plezier in dan ik ooit van het voetbal had. Met mijn fiets heb ik gewoon een band. Elke week poetsen en soms elke dag als het slecht weer is. Niet alleen om hem mooi te krijgen, maar ook om de mankementjes op te sporen. Loszittende kabeltjes en dergelijke kom je tegen met het poetsen. Ik doe het nooit met tegenzin, maar met mijn auto heb ik dat niet. Als het al te bar is dan rij ik hem een keer door de wasserette. Maar mijn fiets daar komt niemand aan, hoewel ik niet iemand ben die hem helemaal uit elkaar haalt. Tijdens het poetsen sta je te denken aan de wedstrijd en beleef je het weer. Een schone fiets rijdt ook fijner en je wordt er ook op afgerekend in het peloton als je met een vuile fiets aan het vertrek staat. Zo van: ‘Waar ben jij nou mee bezig? Een vuile fiets in het peloton?’ Alleen al daarvoor zorg je dat hij er altijd tiptop uitziet. Glimmende velgies, glimmende spakies. Dat hoort erbij! Weet je waar ik verslaafd aan ben, vanaf mijn eerste wedstrijd? Dat is het geluid wat die wielen in het peloton maken. Dat zuchtende geluid. Heerlijk. Een fantastisch geluid, vooral als je het windje in de rug hebt. Maar als je niet goed bent en je moet er af, is het een vreselijk geluid want je hoort het zo van je wegrijden. Want in je eentje maak je dat geluid niet.”

Piet Grüteke

Als je ook een bijzondere relatie hebt met je racefiets, schrijf dan je verhaal (100 tot 200 woorden) en stuur dat met foto naar fred@slogblog.nl

Na beoordeling en eventuele eindredactie wordt het dan op een zaterdag op deze weblog gepubliceerd.

Door Fred van Slogteren, 18 maart 2006 9:00

fiets

In 1977 kocht ik mijn fiets bij Rih in de westerstraat hij was schulte rood met witte letters en had al een tijdje in de etalage staan lonken ik viel er voor als voor een vrouw liefde op het eerste gezicht.
Eens per jaar knap ik haar weer op en leeft dan weer op zoals een oude liefde die niet overgaat.
En dan met een nieuw stuurlintje zet ik haar in de huiskamer en beloof haar dat ik haar op de eerste mooie voorjaarsdag het vertrouwde trainings rondje zal rijden die ik 29jaar geleden ook reed.
Door de weilanden met het roepen van de grutto en de kieviet,over de dijk bij uitdam met met het ijselmeer die nog steeds een beetje naar zee ruikt en in de verte de vage contoeren van de kerk van monickendam.

Geplaatst door jasper kuijer, 20 maart 2006 11:55:58

mijn fiets

Dag Jasper

...en sprak ik jou, een uur geleden, voor de deur van RIH-Sport op de Westerstraat?

Geplaatst door André Stuyfersant, 20 maart 2006 12:06:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web