De Burgerlijke Stand van 10 februari

Leo van der Pluym (1935)

Hij gold als een groot talent toen hij in 1956 als 21-jarige werd ingelijfd in de Locomotief-ploeg van Kees Pellenaars. Hij mocht gelijk de Tour rijden en fris en onbedorven geraakte hij in de negende etappe voorop met de Elzasser Roger Hassenforder. Dat was een beroemdheid in die jaren. Niet zozeer vanwege zijn uitslagen, maar wel door zijn grappen en grollen. Velen konden er om lachen, maar de slachtoffers van zijn vaak morbide humor stond het huilen meestal nader dan het lachen. Eigenlijk was Hassen maar een vervelend mannetje. In de rit naar Bordeaux fakete hij kapot te zitten en hij kroop in het wiel van de volstrekt onervaren Brabander die vandaag 71 jaar wordt. Overtuigd dat hij de etappe mocht winnen gooide hij er nog een schepje bovenop om bij de finish simpelweg te worden weggesprint. Menig jong renner zou daar sterker van worden, maar Van der Pluym werd niet wat er van hem verwacht werd en zijn carrière verzandde. Hij stopte in 1961 zonder ooit de overwinningskus te hebben mogen smaken. Later werd hij wel een geslaagd zakenman. In schoenen meen ik.

Door Fred van Slogteren, 9 februari 2006 23:00

Van der Pluijm-Hassenforder

Roger Hassenforder was inderdaad een naar mannetje, maar ook een klasbak. In de Tour van 1956 (op het allerlaatste moment werd hij opgeroepen) won hij vier etappes. Drie van de vier keer werd een Nederlander tweede, dat waren resp. Gerrit Voorting, Leo van der Pluijm en Daan de Groot. De vierde etappe overwinning kwam na een solo van 170 km, bepaald niet gestolen.
Leo van de Pluijm reed een ijzersterke ronde. In de tweede Alpenetappe eindigde hij in een kopgroep met Gaul, Bahamontes, Nencini, Ockers.
Waarschijnlijk is hij te jong voor de leeuwen gegooid. Omdat hij bij het NK van 1956 tweede werd, mocht hij mee naar de Tour. De nummer één van dat NK, (Wim van Est) mocht niet naar de Tour
De naam van Leo van der Pluijm wordt consequent geschreven als van der Pluym, het is echter van der Pluijm. Datzelfde geldt ook voor Leo Duijndam,die beter bekend staat als Leo Duyndam.

Geplaatst door Piet vd Meer, 10 februari 2012 15:47:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web