Uit de wasserette van Henk …

Michel Cornelisse die dit truitje in de laatste jaren van de vorige eeuw heeft gedragen was een groot maar beperkt talent. De zoon van oud-profrenner Henk Cornelisse kon namelijk geen meter klimmen.

Hij is een Amsterdammer uit het boekje die na zijn wielercarrière andermaal zijn vader opvolgde als taxichauffeur. Zo eentje die met zijn in plat Mokums uitgesproken commentaar op de samenleving zijn passagiers maagkrampen van het lachen bezorgt.

Ook onder de collega-wielrenners was hij een getapte jongen en ze noemden hem Manke Nelis omdat hij het repertoire van deze eenbenige zanger uit The Shorts of London uit zijn hoofd kende en in de kleedkamers graag ten gehore bracht.

Met zijn beperkt talent reed hij voor ploegen als Superconfex, Panasonic en TVM, kreeg van Raas, Post en Priem niet veel kansen en beleefde zijn beste jaren in de kleuren van de Belgische ploeg La William in de jaren 1991 tot en met 1993.

Hij bleek namelijk een eminent kermiskoerser en daar heeft hij er in die periode een aantal van gewonnen. Dat hij meer kon (hoewel je de echte Vlaamse kermiskoers niet moet onderschatten) bewijst het feit dat er ook meer aansprekende overwinningen op zijn erelijst staan.

Zoals de etappekoers de Ronde van Luxemburg en de Vlaamse semi-klassieker Nokere Koerse. In dat soort wedstrijden kon hij zijn ei kwijt maar als er maar een heuveltje in het parcours zat, zakte hij door het peloton en moest onverbiddelijk lossen.

Na zijn wielercarrière werd hij gevraagd om als ploegleider bij een continentalploeg te gaan werken. Daar bleek hij over zowel empatische als pedagogische kwaliteiten te beschikken en dat sprak zich rond.

Het was Daan Luijkx die hem vroeg om in 2009 tweede ploegleider te worden bij zijn Vacansoleil-ploeg. Daar werd hij onder de renners bijzonder populair met de hierboven beschreven vaardigheden en vooral met zijn Amsterdamse humor waarmee hij ze meer dan eens over dode punten wist heen te helpen.

Maar Vacansoleil stopte na drie jaar en geen andere ploeg zat op Michel te wachten. Maar in 2014 was er plots een onverwachte aanbieding van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka waar hij onder andere ging samenwerken met topsprinter Mark Cavendish.

Maar Zuid-Afrika is ver van Mokum en net als Peter Post huldigde hij de opvatting dat hij overal wilde wonen als het maar niet te ver van het Rembrandtplein was. Hij was er niet gelukkig, om het vriendelijk te zeggen.

Toen de gelegenheid zich voordeed om weer naar Nederland terug te keren aarzelde hij dan ook geen seconde. Bij Team Roompot kwam er plots een vacature toen Michael Boogerd voor twee jaar werd geschorst en Michel bleek een uitstekende waarnemer.

Maar die twee jaar schorsing zitten erop en Michael heeft zijn plaats weer ingenomen. Wat Michel nu doet weet ik niet precies. Misschien zit hij net zo vrolijk weer op de taxi en zingt hij op verzoek van zijn passagiers nog eens het moppie van de kleine jodeljongen, als Manke Nelis met twee benen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 10 oktober 2018 12:00

Michel Cornelisse

Michel is tegenwoordig Talent Coach en Ploegleider bij SEG Racing Academy. Met Julius van den Berg behaalde hij dit jaar in Hoogerheide bij de NK op de weg het rood-wit-blauw bij de Beloften. En hij woont niet meer in Mokum of daar vlak in de buurt, maar in het Brabantse land (waar het altijd goed vertoeven is!).
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 10 oktober 2018 19:46:26

Heuvels

En dat met die heuvels.... Luxemburg is toch niet echt vlak.
Geplaatst door Elfrink, 10 oktober 2018 22:26:22

motortje

Misschien heeft hij toen wel een motortje gebruikt, Edo. Haha. Uit eigen waarneming heb ik het in 1999 in de Ronde van Wallonië in een klimmetje zo uit het peloton zien zakken. Groet!!!
Geplaatst door Fred, 11 oktober 2018 10:51:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web