Herinneringen bij een foto …

De hierbij afgebeelde cover van het blad Wielermagazine draagt de vermelding 1e jaargang nummer 1. Dat is echter niet de reden waarom ik dit omslag heb gekozen om er herinneringen bij op te halen. Het blad uit revolte geboren heeft helaas niet lang bestaan.

Een herinnering heb ik wel bij de foto die deze cover siert. Het podium van het wereldkampioenschap voor eliterenners van 2006. In het midden de nieuwe wereldkampioen de Italiaan Paolo Bettini en rechts de nummer twee de Duitser Erik Zabel.

Het gaat me echter om de renner links van Bettini, de nummer drie van dat WK nu twaalf jaar geleden. Nog vol in de kuif en zo te zien blij met zijn derde plaats ook al was het al de derde keer dat hij op het WK-podium stond.

Er zouden nog vier keer volgen en afgelopen zondag na twee keer tweede en vier keer derde was er dan eindelijk de bekroning voor Alejandro Valverde toen hij in Innsbruck op 38-jarige leeftijd de wereldtitel behaalde.

De bekroning van een geweldige carrière ook al is de Spanjaard niet van plan een punt achter zijn actieve loopbaan te zetten. Hij gaat door, zal in de komende jaren misschien nog een paar keer de Waalse Pijl winnen en wellicht volgend jaar weer op het WK-podium staan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van de Spanjaard, vanwege het feit dat hij lang geleden klant was van Eufemiano Fuentes, de als medicus te boek staande crimineel die voor eigen financieel gewin de wielersport bijna om zeep heeft geholpen.

Valverde heeft zijn klandizie nooit toegegeven ook al waren de bewijzen overduidelijk, protesteerde ook niet tegen de schorsing die hem werd opgelegd en gebruikte die periode van inactiviteit om zich het schompes te trainen, waardoor hij erna gelijk weer mee kon doen voor de hoofdprijzen.

Sindsdien heeft de tijd zijn werk gedaan en nieuwe generaties wielerliefhebbers zal de naam Fuentes niets veel meer zeggen. Gezeur van oude mannen. Oudere generaties bleken over selectieve geheugens te beschikken en eigenlijk maakt alleen Joep Scholten zich er nog druk over.

Valverde is nadien door honderden controles gegaan zonder betrapt te worden op welk verboden middel dan ook. Het kan dan ook niet anders dat hij zijn leven heeft gebeterd en inderdaad die geweldige goede renner is die hij qua erelijst lijkt te zijn.

Misschien dat hij zo lang doorgaat met die glanzende carrière tot ook Joep overtuigd is, ook al prateen we dan wellicht over 2030 of zo. Hij is een vertegenwoordiger van het nieuwe wielrennen en was er een van het oude.

Laten we het daar maar op houden en respect hebben voor een renner die afgelopen zondag op een bijzonder overtuigende wijze wereldkampion werd. Hoe riep Mart Smeets het ook al weer: “38 jaar en hij heeft ‘m!”

Door Fred van Slogteren, 2 oktober 2018 12:00

Dinosaurus

Kom er maar in Joep zou ik zeggen......
Je hebt gelijk Fred, bij een dergelijk arbeidsethos en dito erelijst past m.i. niets anders dan bewondering.
Geplaatst door Elfrink, 02 oktober 2018 15:45:50

Der Mensch ist ein krummes Holz

Beste Fred en Edo,

Niet bedacht door mij, deze bovenstaande uitspraak, maar hij komt van Immanuel Kant, een beroemd Duits filosoof en zegt veel over wat mensen zoal in de aanbieding hebben. Al het goede en kwade kun je uit die hoek verwachten.

Nee, ik ga geen oordeel geven over de persoon Valverde. Afgelopen zondag genoot ik van zijn aanklampen op die laatste, bijna onmogelijke klim. Eenmaal boven wist je dat zijn kansen ineens levensgroot waren.
Tenzij nog anders bekend wordt, heb ik geen reden om te twijfelen aan de echtheid van die prestatie.

Dat neemt niet weg dat ik zijn stompzinnige zwijgen over die zak bloed met de naam van zijn hond als een rafelrand in zijn mens-zijn beschouw. Helaas is hij niet de enige. Veel van de voormalige vedetten zijn uit hetzelfde hout gesneden. Ambities maakt blind en adoratie werkt verslavend. Dus blijven ze hun palmares in maagdelijke herinnering houden. Natuurlijk, tegen beter weten in.

Maar wat is weten?
Misschien zijn ze wel gewoon bang om het echte verhaal te durven herinneren? Je moet tenslotte toch een keer inslapen! Is het gemakkelijker je te beperken tot de glamour en verdoezel je maar beter de shit!

Op afstand daar tegenaan kijkend, blijf ik dat een tragisch fenomeen vinden. Vooral voor die mannen en een paar vrouwen zelf.

Mooi trouwens dat de UCI Tramadol eindelijk op de dopinglijst heeft gezet. Ik mag toch hopen dat voor een middel als Oxycodon hetzelfde geldt!

Joep

PS.
Als groot hondenliefhebber en bezitter van een nog groter exemplaar, vraag ik me opeens af: Zou Alexandro Valverde nog ruggenspraak hebben gehouden met zijn trouwe viervoeter. Tenslotte misbruikte hij het arme dier zomaar voor zijn malversaties!

Geplaatst door Joep Scholten, 02 oktober 2018 21:42:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web