Uit de ordners van Jan ...

Zoals iedereen inmiddels wel weet zal op dinsdag 18 december aanstaande de digitale stamtafel van de Slogblog voor de laatste keer en nu definitief worden afgeruimd en resten ons behalve de vele kringen op het tafelblad heel veel mooie herinneringen.

Een dag eerder zal op deze plaats mijn 925ste en laatste bijdrage verschijnen. Vanuit nostalgische gevoelens zal ik in de komende twaalf weken terugblikken op mijn jaren als de vaste maandag-medewerker. De komende 12 weken wil ik jaar na jaar terugkijken op mijn Slogblog tijd.

Met een beetje weemoed maar vooral met trots voor hetgeen ploegleider Fred en zijn peloton medewerkers in de loop der jaren tot stand hebben gebracht.

Vandaag ga ik terug naar maandag 6 februari 2006, naar mijn allereerste bijdrage. Opgezet volgens de gekende Theater van het Sentiment formule, liet ik een aantal feiten die op die datum in het verleden hadden gespeeld, de revue passeren.

Ik vulde dat iedere week aan met de overwinningen die mijn grote held Eddy Merckx op die datum had behaald. Dit format heb ik tot en met 28 juni 2010 gehanteerd. Hieronder de integrale tekst ´Uit de ordners van Jan´ van maandag 6 februari 2006.

“De heren professionals zijn vandaag al weer volop aan het koersen in het zuiden van Europa en dat was in het verleden natuurlijk ook zo. In De Telegraaf van 6 februari 1981 staat dan ook een verslag van de tweede etappe van de Ster van Bessèges met de kop: ‘Eerste profzege voor Wijnands’.

De allereerste overwinning als beroepsrenner van deze Maastrichtenaar. Die etappe werd in zijn geheel verreden in en rond de stad Lunel. Jan Raas, winnaar van de proloog en de eerste etappe, behield de leiding in het algemeen klassement.

Een jaar later werden er twee fietsen aan de wilgen gehangen. Tijdritspecialist Roy Schuiten had op 32-jarige leeftijd besloten met wielrennen te stoppen omdat hij geen contract meer had kunnen krijgen bij een ploeg.

Schuiten was prof vanaf 1974 en hij won koersen als de GP des Nations (2x), de Trofeo Baracchi (2x), Rund um den Henninger Turm en de Acht van Chaam. In 1982 reed hij voor het Spaanse Kelme waarvoor hij nog de Costa de Ahazar won.

Ook een andere professionele achtervolger stopte. Dat was de 29-jarige Herman Ponsteen die problemen had met zijn enkelbanden en bij een val vermoedelijk een meniscusblessure had opgelopen. Met een tijd van 5’46”12 is hij nog steeds in het bezit van het wereldrecord op de vijf kilometer op een open baan.

In het blad Wielerrevue van februari 2006 is een verhaal te lezen over Henk Baars die wereldkampioen veldrijden werd in 1990, maar nooit voor vol is aangezien. In de krant van 6 februari 1990 wordt verslag gedaan van de huldiging van Baars in het anders zo rustige Brabantse dorpje Diessen.

Het bijna vierduizend zielen tellende dorp was helemaal uitgelopen om de rattenvanger in te halen, want Henk werkte ooit als ongediertebestrijder. De Harmonie St. Willibrordus begeleidde de rondtoer, die eindigde in gemeenschapshuis De Eikelaar alwaar burgemeester Reinders het woord tot de wereldkampioen en zijn vrouw Sjan richtte. Baars werd vervolgens tot ereburger benoemd.

De internationale verjaardagskalender van 6 februari is: Guido Van Calster (1956) en Eric De Munster (1942) uit België, José Maria Jimenez Sastres (1971) uit Spanje en Jean Majerus (1914) uit Luxemburg.

Eddy Merckx werd op 5 februari 1964 met Patrick Sercu Belgisch kampioen koppelkoers. Tien jaar en twee dagen later won hij wederom met Sercu de zesdaagse van Antwerpen. De overwinning van Merckx – en alweer met Sercu - in een omnium in Zürich op 10 februari 1978 was zijn laatste aansprekende baansucces. Hij zou datzelfde jaar zijn imposante carrière beëindigen.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 1 oktober 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web