De Burgerlijke Stand van 26 juni.

Greg LEMOND (1961, Verenigde Staten)

In het nogal traditionele wielerwereldje van het begin van de jaren tachtig was hij van meet af aan een buitenbeentje. Een jongetje met een beugelbekkie en een baseballpet. MacDonalds was zijn favoriete restaurant en hij zat nergens mee. Net uit Amerika meldde hij zich in Amstelveen bij de grote Peter Post, de ploegbaas van de TI-Raleigh-ploeg waarvan de successen ook tot ver in de States waren doorgedrongen. Post liet de beslissing over aan zijn toprenners Raas en Knetemann en die schudden van nee bij het zien van dat jongenskoppie. Zo kwam het Amerikaantje bij de Franse Renault-ploeg terecht met Bernard Hinault, de ongekroonde koning van het toenmalige peloton, als kopman. Hij werd door ploegleider Cyrille Guimard voorbestemd voor een ondergeschikte rol naast andere talenten in de wachtkamer als Laurent Fignon en Charly Mottet, maar dat zinde de eigenzinnige yank helemaal niet. Hij rebelleerde. Niet met zijn mond, maar met zijn benen. Hij liet zien wat hij kon en dat kon Guimard niet blijven negeren. Toen Greg in 1983 wereldkampioen werd, eiste hij het kopmanschap op en dat bracht Guimard in de luxe, maar ook lastige situatie dat hij moest kiezen tussen de viervoudige Tourwinnaar en een talentvolle Amerikaan, die nog maar moest zien te bewijzen dat hij ook de Tour kon winnen. Het leidde het einde in van de jarenlange samenwerking met Guimard in en Hinault transfereerde naar de nieuwe ploeg La Vie Claire van Bernard Tapis, de steenrijke Franse ondernemer die geen idee had wat hij met al zijn geld moest doen. De wielerwereld keek er van op dat ook LeMond werd gecontracteerd. De Zwitser Paul Köchli, die als ploegleider een compromis moest zien te vinden, vond de oplossing. In de Tour van 1985 zou alles op de kaart van Hinault worden gezet en een jaar later zou LeMond de grote man worden. De Amerikaan hield zich keurig aan de afspraak, maar een jaar later kon de trotse Bretoen zich niet altijd …

… beheersen en daarmee bracht hij zijn ploeggenoot een aantal malen in verlegenheid. Maar LeMond won en hij leek voorbestemd om op zijn beurt een keertje of vijf de Tour te gaan winnen. Zijn zwager zag hem tijdens een jachtpartijtje echter voor een fazant aan en hij schoot de Tourwinnaar vol hagel. Er volgden moeizame jaren, waarin Greg ver terugviel. Toen iedereen hem al vergeten was, pikte José De Cauwer hem uit de nakende vergetelheid en met een onbeduidend ploegje won hij de Tour van 1989 met de meest spannende ontkoping uit de geschiedenis. Datzelfde jaar werd hij wederom wereldkampioen en in 1990 zegevierde hij nogmaals in de Tour. Dat was het en daarmee behoort hij net niet tot de allergrootsten van het formaat Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain en Armstrong.
LeMond is de geschiedenis ingegaan als de man die afrekende met tal van verouderde opvattingen. Hij dacht na over het materiaal, over de eetgewoonten en over de fabel dat een renner voor de koers geen wip zou mogen maken. Hij doorbrak het allemaal en zijn belangrijkste prestatie in dat opzicht is de beloning van de renner. Die is door zijn toedoen met sprongen omhooggegaan en daar mogen de grootverdieners hem best dankbaar voor zijn. Maar zijn financiële veldtocht had meer tot gevolg. Door de hoge salarissen veranderden ook de sponsors. De geldschieters van toen konden de gigantische bedragen niet meer opbrengen die voor een wielerploeg nodig zijn en daarom is het cyclisme sindsdien het speelveld van multinationals geworden. En daarmee was de globalisering van de sport, die door Greg LeMond is ingezet, een voldongen feit. In dat opzicht is zijn invloed op de wielersport oneindig groter geweest dan die van Eddy Merckx, die zonder enige jalouzie graag vertelt dat zoon Axel in drie seizoenen meer heeft verdiend dat hij in zijn hele carrière.
(Foto: © Cor Vos)

De andere op 26 juni geborenen zijn:

DE LAS CUEVAS, Armand (1968, Frankrijk)
HARINGS, Jan (1945, Nederland)
HEIMANN, Armin (1922, overleden 04.02.1955, Zwitserland)
HORDIJK, Jan (1946, Nederland)
NAZON, Damien (1974, Frankrijk)
POLAK, Ad (1957, Nederland)
POULHIES, Stéphane (1985, Frankrijk)
TOLHOEK, Patrick (1965, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 26 juni 2007 0:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web