Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 26 september …

Hoewel beide landen op dit moment beschikken over supersprinters hebben Frankrijk en Nederland niet echt een sprinterscultuur. Op de weg, bedoel ik, want op het gebied van baansprinten hebben beide landen een rijke traditie.

Maar op de weg kunnen de Fransen en wij door de geschiedenis heen niet tippen aan bijvoorbeeld de Belgen en de Italianen. Uit die landen kennen we in de wielergeschiedenis tientallen topsprinters.

Als we Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen even buiten beschouwing laten dan komen we niet verder dan Theo Smit, Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens, topsprinters met tientallen sprintzeges op hun palmares.

Voor de Fransen geldt hetzelfde al behoren Nacer Bouhanni en vooral Arnaud Démare op dit moment tot de snelsten van het peloton.

Smit, Van Poppel en Blijlevens waren mannen die in een massaspurt een heel peloton konden vloeren, net als de Fransen André Darrigade, Jacques Esclassan en de jarige van vandaag Frédéric Moncassin uit Toulouse.

Moncassin was een sprinter die tussen 1990 en 2000 in iedere massasprint tot de favorieten behoorde. Wat niet wil zeggen dat Frédéric net als zijn voorganger Darrigade reeksen van etappezeges in de Tour de France realiseerde.

In La Grande Boucle kwam hij tot slechts twee ritoverwinningen, want de Tour was zijn wedstrijd niet. Hij had er waarschijnlijk niet genoeg inhoud voor en moest het meer hebben van eendagskoersen of korte etappewedstrijden.

Zo won hij ritten in de Dauphiné Libéré, de Ster van Bessèges, Parijs-Nice en de Midi Libre. Drie jaar reed hij voor Jan Raas en wel in de jaren dat de Zeeuw gesponsord werd door eerst het Amerikaanse softwarebedrijf WordPerfect, dat na de overname door een branchegenoot Novell ging heten.

Hoewel Moncassin in dat laatste jaar in de ploeg concurrentie kreeg van een andere grote sprinter in de persoon van Djamodoline Abdoesjaparov, behaalde hij in 1995 zijn mooiste overwinning.

Dat was in de Vlaamse semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne, traditiegetrouw verreden op de zondag na de Omloop Het Nieuwsblad, in zijn tijd nog de Omloop Het Volk geheten, de traditionele opening van het Noord-Europese wielerseizoen.

Het was voor Raas geen aanleiding de Franse sprinter mee te nemen naar Rabobank, met welke sponsor hij een jaar later in zee ging. Hij zag meer in Robbie McEwen en Frédéric Moncassin ging terug naar Frankijk, waar hij zijn verdere carrière bij Franse ploegen doorbracht.

Frédéric Moncassin viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 26 september 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web