Uit de ordners van Jan …

Van 22 tot en met 30 september vinden in Innsbruck de wereldkampioenschappen wielrennen plaats. In en rond de hoofdstad van de Oostenrijkse Alpen worden twaalf wedstrijden georganiseerd in de disciplines individuele tijdrit, ploegentijdrit en wegwedstrijd.

Aanstaande zondag zullen we weten of Peter Sagan voor de vierde keer wereldkampioen kan worden. Dat zou een absoluut record zijn, maar de kans is klein. Het parcours is zo zwaar dat hij als klimmer tekort zal komen, hoewel je het bij Sagan nooit weet.

Bij de zoektocht naar een aansprekende cover voor vandaag viel mijn oog op het blad Wielerrevue van september 2007 met de kop Tumult om de regenboogtrui op de cover. Dat slaat op het artikel dat de legendarische Jean Nelissen als gastredacteur schreef over wedstrijden om de wereldtitel uit de historie die bol stonden van de incidenten.

Bijvoorbeeld die uit 1963 toen de Belg Benoni Beheyt zijn kopman Rik Van Looy dwarsboomde en er met de titel vandoor ging. Het is niet meer goedgekomen tussen de twee. Ook het WK van 1973 in het Spaanse Montjuich was bijzonder voor België. De Italiaan Felice Gimondi won het van topfavoriet Eddy Merckx en de in dat jaar snelste man van de wereld: Freddy Maertens.

Volgens Maertens had Merckx met hem afgesproken dat hij in ruil voor een fors bedrag de sprint zou aantrekken voor Merckx. Maar in de sprint bleef Merckx zitten, en won verrassend Gimondi. Volgens Maertens zag de zwakker wordende Merckx liever de Italiaan winnen dan zijn ‘kroonprins’ Maertens.

In 1979 stond de strijd om de wereldtitel in Valkenburg in het teken van het conflict tussen de Nederlandse topwielrenners en de NOS. Wereldkampioen Raas weigerde voor de Nederlandse camera’s te verschijnen en ploegleider Peter Post reed de motor met verslaggever Mart Smeets achterop finaal van de weg. Vanmorgen heeft u daar in de blog over Jeu Jöris meer over kunnen lezen.

In 1988 was de finale van de belangrijkste eendagskoers van het jaar bloedstollend. Winnaar werd de jonge Italiaan Maurizio Fondriest. Verrassend nadat zijn medevluchter de Canadees Steve Bauer de favoriete Belg Claude Criquielion de hekken in reed en Fondriest de titel min of meer cadeau kreeg.

De kans dat zich aanstaande zondag weer incidenten voordoen is gezien de zwaarte van het parcours klein. Een massasprint lijkt uitgesloten, net zo min als een grote kopgroep zal standhouden. Een klein groepje of een solist lijkt waarschijnlijk. We zullen het zien.

Bij de kanshebbers zitten zeker een paar Nederlanders. Tom Dumoulin natuurlijk, maar natuurlijk ook Bauke Mollema en Wilco Kelderman kunnen met hun Vuelta-vorm hoge ogen gooien.

Door Jan Houterman, 24 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web