Het was me het weekje wel …

Er zijn sinds 2013, het jaar dat de geloofwaardigheid van met name de wielersport wankelde, flinke stappen gemaakt om de sport in het algemeen en de wielersport in het bijzonder weer interessant en geliefd te maken.

Er zijn in onze sport nauwelijks nog dopinggevallen geconstateerd en in andere sporten komen steeds meer gevallen aan het licht die het daglicht niet kunnen verdragen. Om er iets aan te gaan doen.

Zoals ook de schaatsers nu onder vuur liggen, vanwege te liberaal medicijngebruik, zoals de vader van Pieter van den Hoogenband het noemt. In gewoon Nederlands vanwege doping. Dat is erg voor een sport die na het voetjebal voor Nederlanders de meest populaire sport is.

Maar het is naar buiten gekomen en ik ga er vanuit dat de KNSB er nu echt werk van gaat maken om niet langer een houding aan te nemen van dat doen alleen wielrenners, maar strenge maatregelen te nemen om die uitwassen uit te bannen en suspecte artsen eruit te flikkeren.

Maar hoe verhoudt een schoonmaakmentaliteit zich met wat er afgelopen week is gebeurd toen het bestuur van de WADA met negen stemmen vóór en slechts twee tegen besloot dat Rusland weer een volwaardig lid is van de WADA en dus weer aan alle internationale sportevenementen kan deelnemen.

Het is een regelrechte klap in het gezicht van al die atleten die jarenlang medailles zijn misgelopen door Russische atleten die in opdracht en gefaciliteerd door Poetin en zijn kliek de kluit jarenlang hebben belazerd.

De tien stappen voorwaarts op weg naar schone sport zijn met twintig stappen achterwaarts teniet gedaan en we zijn terug in de wereld van list en bedrog. Schone sport is een utopie, maar je kunt er wel naar streven en er alles aan doen om het uit te bannen.

Er is geen enkele reden voor die beslissing want de Russen hebben niet voldaan aan de twee eisen die waren gesteld. Er is noch erkend dat er zoiets als een door de staat gesteund dopingsysteem bestaat, noch is er informatie gedeeld welke atleten wel en welke niet zijn misbruikt.

De Russen ontkennen alles. Of het nu om beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat, of om het vermoorden van spionnen, het neerhalen van MH17 of het goedkeuren van het gebruik van chemische wapens in Syrië altijd klinkt vanuit Moskou het NJET en onze naam is заяц, het Russische woord voor HAAS.

De enige manier is volledige uitsluiting van dit land met een perfide mentaliteit, waar alle leugens door het vrijwel compleet inperken van de persvrijheid voor de bevolking verborgen blijven.

Deze foute beslissing van het WADA is niet alleen schadelijk voor de sport maar ook voor het Russische volk dat eens te meer de indruk krijgt dat die Poetin het toch maar weer geflikt heeft door de hele wereld, die altijd maar weer tegen Rusland is, de opgestoken middelvinger te tonen.

Kortom, deze vrijwel wielrenloze week was een droevige voor de internationale sportbeleving. Laten we hopen dat de komende week weer wat vreugde brengt, met een of meer regenboogtruien voor ons land.

Door Fred van Slogteren, 23 september 2018 10:00

Wada treurigheid

Je kunt speculeren over wat de WADA bestuursleden bezield heeft om tot een dergelijk treurig besluit te komen.

Een donkerbruin vermoeden bekruipt me dat akelig veel geld onder tafel richting een meerderheid van die WADA bestuursleden wel eens een rol gespeeld kan hebben.

Natuurlijk is de regering van Poetin en consorten zich van geen kwaad bewust. Allemaal westerse propaganda. Waarbij ik me afvraag of de VS onder Trump in dit verband nog tot die Westerse staten gerekend mag worden.
Geplaatst door Joep Scholten, 23 september 2018 19:41:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web