Het balhoofdplaatje van Otto …

Empella is het fietsenmerk van Brabander Ad van Empel, die in 1981 in Heeswijk-Dinther een fietsenzaak begon. Zoals ook sommige van zijn collega´s begon hij al snel op verzoek race- en crossframes te bouwen voor renners uit de omgeving.

Van Empel bleek het vak te verstaan en specialiseerde zich verder in fietsen voor veldrijders. Met als gevolg dat de klantenkring zich snel uitbreidde, omdat ook veldrijders van buiten de regio en zelfs tot over de Nederlandse grenzen de weg naar zijn werkplaats wisten te vinden.

Niet alleen onbekende coureurs, maar ook enkele toppers, zoals Erwin Vervecken, Daphny van de Brand, Bart Wellens, Hanka Kupfermagel en recenter Kevin Pauwels en Zdenek Stybar, meldden zich in de Veldstraat in Heeswijk-Dinther.

Daarom werd de vestiging in dat dorp te klein en verhuisde Empella in 1999 naar een oude melkfabriek in het nabijgelegen Erp, waar het bedrijf de ruimte had om ook andere maatfietsen, zoals tandems, baanfietsen, randonneurs, enzovoort te gaan bouwen.

Er volgde nog een verhuizing naar Uden maar dat pand brandde in januari 2017 gedeeltelijk af. Het opnieuw opbouwen zou teveel tijd vergen en daarom verkaste Empella opnieuw en nu terug naar Erp, waar op 1 maart 2017 de heropening plaatsvond.

Na verloop van jaren volgden ook de fietsen voor het veldrijden de weg die de racefietsen al eerder waren gegaan. Maawerk werd confectie en er zijn nog maar weinig veldrijders die op een maatfiets van Empella rijden.

Dat wil niet zeggen dat Empella economisch zware tijden doormaakt, want fietsen is hot. Daarom is het in het pand aan de Kerkstraat in Erp altijd gezellig druk in de showroom die maar liefst 1550 vierkante meter groot is. Allerhande fietsen zijn er voorradig en wie maatwerk wil kan er ook terecht.

Door Otto Beaujon, 21 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web