De Burgerlijke Stand van 25 juni.

Danny STAM (1972, Nederland)

De zoon van oud-wereldkampioen stayeren Cees Stam is in de loop der jaren een echte baanrenner geworden. En met zijn maatje Robert Slippens een vaste waarde in het zesdaagsecircuit. Na kanjers als Stol, Van Kempen, Pijnenburg, Schulte, Post en Pijnen heeft Nederland de laatste jaren weer twee sterren in dat aparte wereldje van de SIX, dat weer helemaal is opgebloeid dankzij de durf en het ondernemerschap van Frank Boelé en zijn mensen. Ze worden door de baandirecties in Europa ook niet uit elkaar gehaald, want er is respect voor de tweeëenheid uit Noord-Holland. Net als bij Risi-Betschart bleef het vriendenpaar steeds bij elkaar. En niet zonder gevolgen, want na een stage van enkele jaren behoren ze tot de blauwe trein, als we die oude term nog eens mogen gebruiken. De koppels die in die fameuze trein hebben plaatsgenomen, bepalen wie er wint en wie niet. En met vijf zesdaagseoverwinningen in de laatste vier jaar kunnen ze hun eisen kracht bij zetten. Wat de baandirecties niet lukte, lukte het noodlot vorig jaar wel. Door een zwaar ongeval in een wegwedstrijd ging het afgelopen seizoen geheel verloren voor Robert Slippens. En bij een koppel dat zo op elkaar is ingespeeld is de een net zo min zo maar te vervangen als de ander. De diesel Stam en de flyer Slippens voelen elkaar net zo aan als een echtpaar dat al een halve eeuw bij elkaar is. Ze kennen elkaar net zo goed als ze zich zelf kennen en vergissen zich zelden of nooit. En toen moest Danny Stam ineens met andere renners het zesdaagseseizoen afwerken. De meeste keren met Peter Schep, een renner die hij ook goed kent. Maar met alle respect voor Peter bleek het toch niet zo vertrouwd als met Robert. Zo nauw luistert dat. Inmiddels is Robert weer helemaal terug, maar aan het niveau van voor het ongeluk zal nog hard gewerkt moeten worden. Dat gaat zeker lukken en in oktober zullen ze er zeker weer in volle glorie staan. De aantallen overwinningen van hun voorgangers zullen ze niet meer halen, maar ze zullen zeker nog een reeks zeges behalen. Misschien wel een gouden plak. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Thierry MARIE (1963, Frankrijk)

Vorig jaar zoemde tijdens een Touretappe de camera in op een soort dweilorkest tussen de toeschouwers langs de route. Een blonde man stond met overgave op een trompet te blazen. Ik herkende hem direct, want de kop van Thierry Marie kan ik dromen sinds ik in een etappe in 1991 uren naar hem heb zitten kijken in een door hem opgezette monstersolo van 234 kilometer. De Noord-Fransman was een geweldige tijdrijder en proloogspecialist. Hij heeft vele prologen gewonnen en in de Tour droeg hij daardoor drie keer de gele trui. Op de eerste dag dan. Als de bergen opdoemden was het meestal gedaan met zijn hoge klassering en kregen we hem pas weer in de smiezen als er een niet al te lange tijdrit op het programma stond. Dan was de Noord-Fransman in zijn element. Dankzij het winnen van een proloog slaagde hij er ook enkele malen in een korte rondrit te winnen en zo staan de Tour du Limousin, de Tour d’Armorique, het Circuit de la Sarthe, de Tour de l’Oise, de Tour du Poitou-Charentes en ook de Ronde van Nederland op zijn palmares. Dat was in 1988 en hij profiteerde knap van de strijd tussen Breukink en Nijdam, die allebei voor de zege gingen. Marie won ditmaal niet de proloog, want dat werk lag Jelle Nijdam ook goed. Ook in de tijdrit moest hij snelle Jelle voor laten gaan. Met 17 seconden achterstand op Nijdam startte Thierry Marie in de laatste etappe over de Limburgse heuvels tussen Sittard en Gulpen. In die etappe speelde Erik Breukink met een achterstand van 36 seconden ook nog kanshebber va banque om de eindzege alsnog te bewerkstelligen. Oranjetruidrager Nijdam kon de aanval aanvankelijk goed pareren, maar toen Breukink op de Gulpenerberg zijn finale aanvalsstoot plaatste, moest Nijdam lossen en hij verloor gelijk minuten. Wie wel kon volgen was Thierry Marie. Niet geheel op eigen kracht, want met de hulp van sterke ploegmaten als tweevoudig Tourwinnaar Laurent Fignon en Charly Mottet kon Marie in de buurt van De Breuk blijven en als eerste Fransman de Ronde van Nederland op zijn erelijst schrijven. Met diezelfde Fignon won Thierry Marie een jaar later ook nog de beroemde koppeltijdrit Trofeo Baracchi. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 25 juni geborenen zijn:

BECKERS, Eugène (1940, Nederland)
BONNET, William (1982, Frankrijk)
GENE, Yohann (1981, Frankrijk)
JENNEN, Wim (1957, Nederland)
JOLY, Sébastien (1979, Frankrijk)
KISTEMAKER, Erwin (1963, Nederland)
VANDENHAUTE, Ferdi (1952, België)
WILLIAMS, Robbie (1985, Australië)

Door Fred van Slogteren, 24 juni 2007 22:00

Wim Jennen

Helaas is Wim op 23 maart 2005 in zijn slaap aan een hartstilstand overleden.Wim Jennen was directeur van de bekende firma Born Sportscare.

Geplaatst door the, 25 juni 2007 07:54:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web