Uit de ordners van Jan …

Het Nederlands Clubkampioenschap wielrennen (NCK) is een eendaagse wedstrijd in de vorm van een ploegentijdrit. Dit kampioenschap wordt al sinds 1911 georganiseerd en is dit jaar, op zaterdag 29 september, toe aan de 101ste editie.

In de beginjaren (tot 1964) was er slechts één categorie, die van het algemene kampioenschap (A-Categorie). Later zijn hier categorieën bij gekomen en weer verdwenen. Sinds 2000 bestaan er drie categorieën: A-Categorie (Heren licentiehouders), B-Categorie (Junioren, eventueel aangevuld met dames) en C-Categorie (Dames)

De hier afgebeelde cover is van Wielerrevue Nationaal van 20 september 1996. Op de foto zien we de winnaars van het NCK in de B-categorie van de wielervereniging Westland Wil Vooruit bestaande uit Raymond Barendse, Boris Berkhout, Kees Kipping en Pieter Pruijsen.

En daar bleef het niet bij voor de Westlandse club want ook in de A- en de B-categorie werd de club uit de Glazen Stad voor de vijfde keer clubkampioen van Nederland. De winnende A-ploeg bestond uit Wilco Zuijderwijk, John den Braber, Hein Zwinkels, Patrick Barendse, Stefan van Dijk en Burt Alleblas.

Wielervereniging Westland Wil Vooruit uit Honselersdijk is nog steeds de koploper op het gebied van behaalde kampioenschappen in de hoogste categorie. Al twaalf keer werd de titel binnengesleept. De club werd eind 1951 opgericht en is sindsdien gegroeid van een oude tuinderschuur naar een schitterend eigen complex in recreatiegebied de Wollebrand. Westland Wil Vooruit is een club die kwaliteit in opleiding nastreeft.

De vereniging heeft een grote kweekvijver van jeugdleden en een gedegen opleidingsplan voor de jeugd. Na de oprichting leverde de Westlandse wielerclub een aantal grote namen af, zoals Leo Duijndam, Leo en Teun van Vliet, Gerrit Solleveld, René Koppert en Stefan van Dijk, namen die geen nadere introductie behoeven.

Leo Duijndam was een groot talent, een echte superkampioen. Hij won zestien zesdaagsen en een etappe in de Ronde van Frankrijk. Op 28-jarige leeftijd beëindigde hij zijn fietsloopbaan en verhuisde hij naar Zuid-Frankrijk. Hij overleed op slechts 42-jarige leeftijd.

Leo van Vliet (foto 2) staat nog steeds in het middelpunt van de belangstelling. De Naaldwijker was na zijn actieve loopbaan, waarin hij een Touretappe en de klassieker Gent-Wevelgem won, enkele jaren bondscoach van de Nederlandse profrenners op de weg. Tegenwoordig is hij koersdirecteur en zakelijk leider van de Amstel Gold Race.

Teun van Vliet droeg de gele trui in de Tour de France, hij won klassiekers. Hij was een opvallende renner tot hij door een ernstige ziekte vroegtijdig afscheid moest nemen van zijn geliefde sport.

Gerrit Solleveld werd in 1982 wereldkampioen ploegentijdrit en won twee etappes in de Ronde van Frankrijk en heeft de klassieker Gent-Wevelgem op zijn naam staan. Andere succesvolle Westlanders waren René Koppert en Stefan van Dijk.

Als ik verder terugga in de geschiedenis kan ik nog wel even doorgaan met namen noemen van opvallende wielrenners uit het Westland. Waar ze ook geboren zijn, ze zijn allemaal opgeleid en geschoold bij wielerclub Westland Wil Vooruit.

De reden van al die successen? Leo van Vliet weet het antwoord: “Wielrennen vereist doorzettingsvermogen en dat bezit een Westlander al bij de geboorte. Het is een gebied van ondernemers en de kinderen moeten al meehelpen zodra ze kunnen staan.”

Foto 2: © T&T Tekst & Traffic

Door Jan Houterman, 17 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web