Het was me het weekje wel …

Ik meende het vrijdagmiddag na afloop van de negentiende etappe van de Vuelta al te zien. In de ogen van Steven Kruijswijk (foto 1) blonk geen vreugde, maar twijfel. Hij had in de slotklim alles gegeven, initiatief getoond, aangevallen en had zijn podiumplaats terug.

Bovendien was Valverde (foto 2) gaan breken. Eindelijk. Eindelijk riep het lichaam van een 38-jarige: ‘en nou effe rustig an, ik ben geen 18 meer.’ Om vervolgens te lossen met voor Steven een riant uitzicht op de tweede plaats in de eindstand, want die Simon Yates was de absolute favoriet voor de eindzege.

Valverde is de enige nog actieve renner die in het eerste jaar van de slogblog (2006) al veelvuldig werd genoemd en overal waar hij deelnam tot de favorieten werd gerekend. Het was het jaar dat Steven Kruijswijk als zestienjarige bij de junioren debuteerde.

Iedere goede renner luister naar zijn lichaam en weet uit ervaring waar zijn grenzen liggen. Dat voelde Stevie vrijdagmiddag aan de finish in Andorra Naturlandia ook. En heel goed. ‘Als die jonge gasten Mas en Lopez morgen op de slotklim gaan aanvallen dan kan ik niet volgen. Het is op.’

En het was op, want geen renner rijdt twee grote ronden achter elkaar zonder schade op te lopen. Dumoulin was na de Giro en de Tour helemaal naar de vaantjes en dat is logisch. Er wordt tegenwoordig ook zo ontiegelijk hard gereden. Niet normaal meer.

In de tijd van Merckx en Hinault werd er heel anders gekoerst. De eerste honderd kilometer van een etappe werd er in een gezapig tempo gekoerst. Ze konden ook niet harder, want hun lichamen waren die biefstuk aan het verteren die bij het ontbijt naar binnen was gewerkt. Pas daarna kwam het gemiddelde boven de 40 kilometer uit.

Tegenwoordig zegt de voedingsleer iets heel anders en knallen de heren er vanuit het vertrek op los. Dan moet je als klassementsrenner mee en alert zijn op alles wat gebeurt. Dat is niet alleen fysiek een enorme opgave maar zeker ook mentaal.

Steven Kruijswijk was vrijdagmiddag helemaal op, alleen is zijn recuperatievermogen er nog een van een 31-jarige en veel beter dat dat van Valverde. Maar ook hij kon niet volgen toen Mas en Lopez gisteren serieus gas gingen geven. Zelfs Yates liet ze lopen en zo fietsten die twee Steven van het podium af.

Helemaal niet erg, want niet alleen is hij nu in alle drie de grote ronden een keer bij de eerste vijf geëindigd, maar heeft hij bovendien met een vijfde plaats in de Tour en een vierde in de Vuelta geschiedenis geschreven.

Net als Dumoulin met zijn twee tweede plaatsen in de Giro en de Tour. We mogen als land trots zijn op die twee. En ook op Kelderman die op de voorlaatste dag nog de top-tien in dook. Een duidelijk tekort aan wedstrijdkilometers brak hem op cruciale momenten op.

Nu de drie grote ronden er op zitten moeten we toch ook een groot compliment maken aan het Britse wielrennen. Met Froome als winnaar van de Giro, Thomas als beste in de Tour en Simon Yates als primus in de Vuelta is het voor het Verenigd Koninkrijk een ongekend jaar.

Verheugend is ook dat Spanje met Enric Mas (foto 3) weer een potentiële winnaar van een grote ronde in huis heeft. Op jeugdige leeftijd opgepikt door Patrick Lefevere is het te hopen dat hij bij Quick-Step blijft en niet bezwijkt voor de vele miljoenen die Movistar ongetwijfeld voor hem over heeft.

Die ploeg presenteerde aan het begin van dit seizoen drie kopmannen en zie het werd helemaal niks. Valverde is aan het eind van zijn latijn, Quintana is een raadsel want die faalde zowel in de Tour als in de Vuelta en Landa? Vorig jaar nog een kroonprins en dit jaar slechts een schaduw.

Nee, Enric blijf lekker bij Quick-Step. Daar weten ze wat winnen is, ook al verdien je een paar miljoen minder. Het grote geld komt vanzelf als je met die ploeg eenmaal een grote ronde hebt gewonnen.

En zo gaan we met een sneltreinvaart naar het einde van een prachtig seizoen, dat me nu al doet verlangen naar het volgende. Er komen nog mooie koersen, maar het einde is onherroepelijk nabij. Fijne zondag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 16 september 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web