Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 16 september …

Henk Benjamins was een heel goede amateur die in 1969 het regelmatigheidsklassement won dat het blad Wielersport elk jaar organiseerde. In de Tour de l’Avenir van dat jaar kon hij redelijk meekomen en hij eindigde op een 36ste plaats.

Op basis van die prestaties kreeg hij in 1970 een profcontract aangeboden bij de Caballero-ploeg van Gé Peters. Hij mocht gelijk mee naar de Tour de France. De Drent was een sterke, fanatieke doordouwer die niet van opgeven wilde weten.

Maar in de 19e etappe kreeg hij last van maagklachten en hij verloor als anti-klimmer in de beklimming van de Tourmalet zelfs het contact met de groep renners die ver achter de favoriete klassementsrenners op tijd binnen hoopte te komen.

Eenzaam vocht hij tegen de tijdslimiet vlak voor de bezemwagen uit. Ondanks zijn gezwoeg kwam hij twintig minuten te laat binnen en kon hij huiswaarts keren. Zijn eerste profjaar was het laatste van de Caballero-ploeg en Henk kon op zoek naar een andere werkgever.

Met enkele andere Caballero’s kreeg hij een contractje bij Goudsmit-Hoff van de vermaarde, maar ook omstreden ploegleider Kees Pellenaars. In het shirt van die behangfabrikant mocht hij direct aan zijn tweede Tour beginnen.

In een interview in Wielerexpress 2005 kijkt hij met gemengde gevoelens op die ervaring terug. Veel goeds heeft hij over zijn ploegleider van toen niet te melden en het verhaal van de etenszak met keien is het waard in het kort naverteld te worden.

Het was op een dag in de Tour van 1971 bloedheet en Benjamins snakte naar drinken. Maar Pellenaars beet hem vanuit de ploegleidersauto toe: “Eerst koersen en dan drinken”. Dan maar gewacht op de ravitaillering, dacht Henk.

Vrijwel uitgedroogd greep hij de zak uit handen van mekanieker Jo Hulshof. Het ding was zwaar, loodzwaar en Benjamins slingerde het ding om zijn schouders in de hoop er als eerste de bidon met koel, helder water uit te graaien.

Maar de zak bevatte slechts keien en de arme boerenzoon uit Hollandscheveld moest maar zien hoe hij aan eten en drinken kwam. Lang heeft hij daarna niet meer gekoerst, want in 1973 stopte hij er mee.

Hij werd vertegenwoordiger in werkkleding. In 1991 begon hij voor zichzelf met de verkoop en verhuur van werkkleding. Hij vond een gat in de markt, want de handel in gebruikte overalls en stofjassen bleek na reiniging en versteling booming business en Henk Benjamins verdiende er jarenlang een goede boterham mee.

Hij heeft de zaak al lang van de hand gedaan en leeft verder als een tevreden mens die al lang geen keien meer hoeft te vreten. Hij wordt vandaag 73 jaar, een feit waar ik hem van harte mee feliciteer.

Foto’s: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 16 september 2018 9:00

Benjamins

Beste Fred.
Dit is al de zoveelste maal dat je dit verhaal publiceert. Op 16 september 2014 heb ik hierop al commentaar gegeven. Het verhaal is compleet onjuist. In de Tour van 1971 was ik zelf assistent ploegleider en reed ik de tweede ploegleiderswagen met tevens aan boord mecanicien Huub Harings. Samen deden we alle ravitailleringen. Ik kan je verzekeren dat er geen zakje met keien met keien is overhandigd aan Henk. Als het wel het geval zou zijn, zou er 's avonds aan tafel smakelijk om gelachen zijn, maar ook dat is niet gebeurt. Henk was een veel te aardige kerel om te overleven in het harde prof milieu. Kortom Fred kom volgend jaar weer niet met dit verhaal.
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 16 september 2018 11:29:55

Benjamins 2

Beste Pierre, In het eerste deel van 'Als je de Tour niet hebt gereden' staat de biografie van Henk Benjamins. Ik heb hem voor dat verhaal uitgebreid geïnterviewd en na de tekst van de biografie geschreven te hebben het hele verhaal met Henk doorgenomen. De anekdote van de keien klopt, volgens hem. Ik wil jou best geloven, maar dan zet ik Henk als een leugenaar weg. Omgekeerd ben jij de ontkenner van de waarheid. Ik kom daar niet uit. Henk heeft het verhaal trouwens jaren geleden ook al aan Jan Zomer verteld, want het staat ook in een van diens boekjes. Ik zou zeggen, bel Henk eens op en probeer er samen uit te komen, dan hoor ik het wel. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het verhaal nog eens terugkomt, want ik stop per 18 december a.s. met de slogblog. Als je Henk voor die datum spreekt en hij of jij een mea culpa heeft gemaakt, dan hoor ik dat graag. Hartelijke groet!
Geplaatst door Fred, 16 september 2018 20:04:41

Benjamins 3

Beste Fred
Ik snap dat jij afzijdig blijft als je 2 tegenstrijdige verhalen hoort.
Maar ik ga Henk echt niet bellen. Ik blijf bij mijn verhaal. Bovendien heb ik e.e.a zojuist nog even gecheckt met Huub Harings. Ook hij kent de versie van Henk niet en onderschrijft mijn verhaal. Bovendien heeft Henk het over Jo Hulshof die de zak met keien overhandigd zou hebben. Welnu Jo was helemaal niet aanwezig in de Tour van 1971! Jo Hulshof is alleen met de Televizierploeg een aantal malen mee geweest. De mecanicien die bij mijn vader in de eerste ploegleiderswagen zat in 1971 was Willy Bos uit Beek Limburg
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 17 september 2018 16:39:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web