Uit de wasserette van Henk …

Toen Jeroen Blijlevens mij dit truitje gaf deed hij dat ongetwijfeld zonder enige emotie. In de eerste plaats omdat hij er nog wel een paar had, maar ook omdat dit van al zijn sponsortruien met voorsprong de minst geliefde is.

Het jaar 2001 was het dieptepunt in zijn mooie carrière. Jeroen was een van de beste sprinters van zijn generatie en hij haalde in de drie grote ronden de dubbele cijfers. Twee ritten won hij in de Giro, vier in de Tour en vijf in de Vuelta.

Dan ben je geen koekenbakker geweest, en aan het eind van de vorige eeuw hield Jerommeke in zijn eentje zo wat de hele Nederlandse eer hoog, omdat het vaderlandse wielrennen aan de top nog maar weinig voorstelde. Maar in 1998 kwam ook voor hem de ommekeer.

Hij heeft dat jaar veel gewonnen en ook het jaar daarna nog, maar in de door dopingschandalen verziekte Tour de France van dat jaar kwam zijn ploeg TVM onder vuur te liggen. Door een eerder dat jaar onderschept pakketje epo in een van de vrachtwagens van de ploeg.

Jeroen kwam bij een Italiaanse ploeg terecht en daar vonden ze hem te zwaar. Hij kwam daardoor de bergen maar moeilijk over en hij werd door de ploegleiding op een streng dieet gezet. Hij viel kilo’s af, maar met iedere grammetje verdween eenzelfde percentage van zijn uniek sprintvermogen.

Hij werd van al dat lijnen wel een betere klimmer, maar een van dertien in een dozijn, terwijl hij als sprinter tot de wereldtop had behoord. Hij was zijn macht in de laatste meters kwijt. Voorgoed en Jeroen stelde als wielrenner niet veel meer voor.

Hij kwam in Belgische dienst terecht en droeg dit truitje. Voor een veel lager salaris dan hij gewend was. Hij kon het tij niet keren werd ziek en zat een groot deel van het seizoen in de ziekenboeg. Het werd een volstrekt verloren jaar.

Hoewel het voor de hand had gelegen om te stoppen tekende hij nog een contract bij Bankgiroloterij, een ploegske met profs die over de houdbaarheidsdatum waren en nog geen afscheid wilden of konden nemen.

Hier vond Jeroen het plezier in het fietsen terug, maar aan de lopende band winnen was er nier meer bij. Zijn geweldige sprintvermogen was in Bergamo, waar hij in die Italiaanse periode woonde, achtergebleven.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 12 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web