Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Op Rotterdam Zuid zit een echte racefietsspecialist. Als je langs de Kuip rijdt en je gaat de luchtbrug over richting Zuidplein dan ligt zijn zaak aan de linkerkant op de Strevelsweg.

De naam ‘Wielerstudio Cees Jonkers’ bestaat nog steeds, maar is nu in andere handen. Cees was in de jaren vijftig een niet onverdienstelijk renner, maar veel valpartijen noopten hem zijn aspiraties voor het hoogste plan te laten varen.

Met zijn opleiding als instrumentmaker was het niet moeilijk om als mecanicien een bestaan op te bouwen. Hij deed daar waardevolle contacten op en besloot een eigen racespeciaalzaak te beginnen.

Hij was de enige racespecialist in de directe omgeving, waardoor gewone fietsenmakers wielrenners en sportieve fietsers naar hem doorverwezen. Met de toevoeging dat bij Cees alles voor de helft van de prijs de deur uitging. Een geintje, dat Cees niet altijd kon waarderen.

Hij was echter wel degelijk een vrijgevige vent die ingeruilde fietsen weleens aan mij doorverkocht zonder enige winst. Dat ik bijvoorbeeld gecharmeerd was van de regenboogtrui van Leontien van Moorsel was hem al lang opgevallen en toen hij de zaak verkocht kreeg ik dat truitje cadeau.

Als ik me niet vergis was dat de regenboogtrui die Tinus in 1998 in Valkenburg in de mondiale tijdrit won. Leontien was enige jaren klant van Cees totdat ze een eigen mecanicien had. Ik sprak Cees eens vlak nadat Tinus op ongelukkige wijze een wereldtitel in Manchester was misgelopen door een gebroken zadelstropbout.

“Hoe kan dat nou, Cees?,” vroeg ik enigszins pesterig in de veronderstelling dat hij verantwoordelijk was. Dat was hij niet en zijn verklaring was simpel. “Waarschijnlijk reed ze op een pas gelakte fiets en er zullen wel wat lakresten in de zadelbuis zijn achtergebleven.”

Hij vertelde dat het gat, waar de zadelpen in moet, geruimd had moeten worden. “Anders is de zadelpen 0,2 millimeter te smal en moet de zadelstropbout te stevig worden vastgedraaid met alle gevolgen vandien.”

Voordat Cees uit zijn zaak stapte, moest hij ook nog ruimen, want hij bewaarde werkelijk alles. Op mijn vraag waar alle framebuizen en lugs waren gebleven, antwoordde hij dat er een vrachtwagen was voorgereden die alles had meegenomen richtin vuilstort.

“Waar had ik anders al die rotzooi moeten laten?,” riep hij alsof er geen alternatieven waren, zoals ik Wat ik teleurgesteld nog heb kunnen redden uit de vuilnisbak van de nieuwe eigenaar waren de stickers met de naam Jonkers erop. Die gebruikte hij voor zijn eigen huismerk, hetzij op eigen gemaakte frames of op nieuw aangeleverde.

Het is al weer lang geleden dat ik Cees heb opgezocht, maar ik weet dat hij na een zware operatie enkele jaren geleden op karakter nog steeds doorgaat. Met excuses voor de slechte kwaliteit van de foto’s. Cees had beter verdiend.

Door Peter Ravensbergen, 11 september 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web