Uit de ordners van Jan

"Op 13 maart 1977 (jawel 13!) won Gerrie Knetemann de derde etappe van Parijs-Nice van St. Etienne naar Romans sur Izere. Hij won de sprint van een kopgroep van acht. De Spanjaard Domingo Perurena werd tweede, Henk Lubberding achtste. Uiteindelijk was Knetemann niet opgewassen tegen de sterke Belg Freddy Maertens en met 33 seconden achterstand werd hij tweede in de eindstand. Opvallend was het rijden van Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper. Zoetemelk startte niet in de afsluitende tijdrit, zijn achterstand bedroeg op dat moment al bijna 1 uur en 20 minuten. Hennie Kuiper stapte wel op en hij verloor nog eens 1 minuut 27 aan Maertens.

Op zondag 13 maart 1983 overleed in ...

... Biarritz op 58 jarige leeftijd de Franse wielerheld Louison Bobet. Hij was al lange tijd ziek. Bobet zou in zijn geboortedorp Saint-Meen-Le-Grand in Bretagne worden begraven. Zijn grootste prestaties als wielrenner waren het behalen van de wereldtitel bij de profs in 1954 en natuurlijk het drie keer winnen van de Ronde van Frankrijk in 1953, ‘54 en ‘55. Ook in de klassiekers stond hij zijn mannetje, getuige de overwinningen in Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Bobet stopte in 1961 met wielrennen. Op 15 december van dat jaar raakte hij, terugkerend van een liefdadigheidswedstrijd in Brussel, betrokken bij een auto ongeluk in Montry bij Parijs. De auto, met broer Jean achter het stuur, reed met volle snelheid tegen een muur. Bobet brak zijn rechterdijbeen en een enkel. Hij verbleef een maand in het ziekenhuis maar moest in juni 1962 weer geopereerd worden. Jean Bobet was overigens ook geen onverdienstelijk renner, hij won in 1955 Parijs-Nice en eindigde in de Tour twee maal bij de eerste vijftien. Na zijn carrière werd hij een zeer gerespecteerd wielerjournalist.

In de Telegraaf van 13 maart 1984 berichtte Ron Couwenhoven over de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico. Adrie van der Poel won in Ancona de sprint van het peloton op de Viale della Vittoria, de weg van de overwinning. De Italiaan met de mooie, muzikale naam Giovanni Mantovani werd tweede en Leo van Vliet derde. De andere helft van de pagina was voor verslaggever Frans Schrader over Parijs-Nice, waarin Eddy Planckaert de vijfde etappe won en daarmee alweer zijn twaalfde seizoenzege boekte. Sean Kelly werd hier tweede en Bernard Hinault derde. Onderweg had Hinault het aan de stok met protesterende mijnwerkers die 30 kilometer voor de finish het peloton tot stilstand brachten. Ziedend was de Fransman die met een paar stevige klappen kreeg. De kopman van de La Vie Claire ploeg sloeg terug en niet zo zuinig ook. Met de grootste moeite kon zijn ploegleider hem bewegen niet voortijdig uit Parijs-Nice te stappen. "Dat ze de sluiting van een plaatselijke mijn willen voorkomen vind ik prima, hoe ze dat doen interesseert me geen zak. Ik verdien mijn brood op de weg en wens daarin niet gestoord te worden door een stel idioten." Het was al de vierde poging om de koers van de dappere directrice Josette Leuillot tot stoppen te dwingen. Eerder slaagden woedende staalarbeiders in Chanon, ziedende communisten in Moulins en brullende motorrijders in Saint-Etienne daar niet in.

Zoetemelk schrijft historie als eerste Nederlandse winnaar van de Tirreno-Adriatico" was op 13 maart 1985 het belangrijkste wielernieuws. In de klimtijdrit naar Acquaviva Picena greep hij op formidabele wijze de leiderstrui en die stond hij, ondanks verwoede aanvallen van de Portugees Acacio da Silva, niet meer af. Johan Lammerts werd achtste en Theo de Rooy tiende. Het was voor Zoetemelk de eerste zege in een etappewedstrijd na zijn Touroverwinning in 1980. Aanvankelijk zou hij niet eens meegaan naar Italië, want nadat bekend werd dat er geen ploegen van tien maar van acht renners mochten vertrekken had ploegleider Gisbers zijn naam al doorgestreept. Op nadrukkelijk verzoek van Joop werd hij uiteindelijk geselecteerd.

Heel wat minder verging het onze landgenoten in de Tirreno van 1995. Op 13 maart won de Italiaan Nicola Minali de zesde etappe. In het algemeen klassement leidde de Italiaan Stefano Collagé. Met een voorlopige 48e stek op ruim 11 minuten was de 22-jarige Michael Boogerd de beste Nederlander.

Boogerd, die toen nog geen jaar prof was, bleef er nuchter onder. "Ik ben nog jong, heel jong als je het vergelijkt met de anderen. Toch is steeds in de middenmoot eindigen niet motiverend. In de winter ben ik twee keer op trainingskamp geweest, hebben we keihard gewerkt met de ploeg. Dan hoop je ook een keer goed te zijn en voorin mee te doen. Lukt dat niet binnen een paar jaar, dan stap ik net zo makkelijk weer terug in de maatschappij." En Boogerd had iets om op terug te vallen: een afgeronde studie MTS werktuigbouw enenkele jaren werkervaring! In 2001 werd Michael derde in de Tirreno en hij won Parijs-Nice in 1999. Met Michael is het dus helemaal goedgekomen.

Fred heeft vanmorgen aandacht geschonken aan de jarige Raymond Meijs, maar de internationale geboortedagkalender is langer. Daarop tref ik de Belg René Adriaensens (1921), de Zwitsers Fritz Schaer (1926) en Franz Suter (1890), de Italiaan Gianni Motta (1943) en de Deen Lars Michaelsen (1969).

Rond 13 maart was Eddy Merckx steevast in Parijs-Nice te vinden. Elf maal startte hij in de koers naar de zon. Drie maal was hij eindwinnaar en hij won in totaal 21 etappes. Slechts één maal was dat op 13 maart. Dat was in 1967 toen hij de zesde rit won van Marigane naar Hyères en dat was zijn 113e zege. Hij versloeg de Brit en latere eindwinnaar Tom Simpson in de sprint.
Slechts één keer zag de Tirreno-Adriatico hem aan het vertrek. Dat was in 1976 en op 13 maart won hij de tweede rit van Feretino naar Livata. Dat was nummer 494 op zijn ellenlange erelijst. In de Tirreno van 1976 werd hij overigens tweede in de eindstand, want de winnaar was zijn grote rivaal Roger De Vlaeminck, die tussen 1972 en ‘77 zes maal achtereen deze prille voorjaarskoers won. Le Gitan moet in 1976 een gelukkig mens zijn geweest, want Merckx kloppen was voor hem het mooiste dat er was.
(© Cor Vos)

Tot volgende week!

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 13 maart 2006 9:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web