Het balhoofdplaatje van Otto …

Hero Cycles is een hele grote Indiase fietsenmaker. Dit jaar viert het bedrijf zijn zestigjarig bestaan, en tegelijkertijd hebben ze (met de notaris erbij) geturfd dat ze dit jaar hun 100 miljoenste fiets hebben gemaakt.

In 1956 werd de Hero fietsenfabriek opgericht door de gebroeders Munjal, en de Hero Groep is nog steeds in handen van de familie Munjal. Sterker nog, de oudste broer Brijmohan Lall Munjal, is president van de raad van bestuur.

Hij geldt als de man met het hoogste inkomen van heel India, zoiets als hier iemand als John de Mol, de mediagigant. In de fabrieken in Ludhiana maken ze alles zelf: frames, spaken, naven, banden en kettingen.

De andere onderdelen worden betrokken bij werkmaatschappijen van de Hero Groep. Er is een ruime keus. Rockman maakt naven en kettingen, Highway maakt freewheels en kettingwielen, Munjal castings is een precisie-gieterij en Munjal Auto maakt auto-onderdelen.

Hero Honda is een joint venture met Honda Motor Company, en die maakt twee miljoen brommers en lichte motoren voor de Indiase markt. In 2010 trok Honda zich uit de samenwerking terug en ging Hero alleen door.

Showa is de op één na grootste fabriek van schokbrekers in India, Hero Motors maakt motorblokken, Gujarat Cycles is een fabriek voor riksha’s, Sunbeam Auto is de grootste gieterij van India, er is een Hero Cold Rolling Division, waar buizen worden geproduceerd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hero Exports, Hero Corporate Services, Hero Briggs & Stratton (kleine benzinemotortjes), Munjal Auto Components, Hero Global Design, HeroITES, Hero Retail Insurance en er zijn samenwerkinsgverbanden met National (Japan), Matsushita, livebridge, Aprilia, Rotax-Bombardier, Steyr/Daimler/Puch.

In 1986 kwam Hero als grootste fietsenfabrikant ter wereld in het Guinness Book of Records. Er werken zestigduizend mensen, ze maken 16.500 fietsen en 1200 motorfietsen per dag. De 100 miljoenste Hero werd geveild voor een goed doel en dat bracht één miljoen rupees (€ 16.000) op.

Kortom, een vorstelijk merk.

Door Otto Beaujon, 7 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web