Van de boekenplank van Wim …

HISTORIA DE LA VUELTA A LA RIOJA

door Javier Bodega en Juan Dorronsora

De Vuelta zit in de tweede week en er is nog geen enkel zicht wie er dit jaar gaat winnen. Er zijn nog teveel kanshebbers. Er zijn niet veel boeken over de Vuelta geschreven, althans aanzienlijk minder dan over de Giro en de Tour.

Verder gezocht kwam ik dit boek tegen over de Ronde van de Rioja. Een boek om dorst van te krijgen, want uit Rioja komen superieure wijnen en de naam van de ene schrijver – Javier Bodegas – ondersteunt de latente aanwezigheid van behoefte aan alcoholica nog eens.

Het boek heeft echter weinig met dit alles te maken, want het gaat over een korte etappekoers van niet meer dan drie dagen die in 1957 voor het eerst werd verreden en ook dit jaar weer weer op de kalender stond. Vanaf 2008 is het een eendagswedstrijd.

Dit boek dateert uit 1998 en de winnaar in dat jaar – Abraham Olano – staat dan ook triomfantelijk op de cover. Het is een wedstrijd die buiten Spanje niet zo bekend is en de erelijst vermeldt dan ook vrijwel uitsluitend Spaanse renners.

Er staan grote namen op als Gomez del Moral, Manzaneque die de ronde drie keer won, Echevarria, Ocaña, Jimenez, Lejarreta, Indurain en de eerdergenoemde Olano. Slechts tien keer won een niet-Spanjaard en het is opmerkelijk dat de laatste zes jaar steeds een buitenlander won.

De laatste was Rory Sutherland (foto 2). De Australiër die ooit door Rabobank werd ontslagen vanwege een positieve plas heeft geen ellenlange erelijst, maar als hij wint kan hij er ook behoorlijk van genieten, getuige deze foto. De linkse kusmiss trouwens ook, zo te zien.

De Vuelta Ciclista a la Rioja is een 1.1 koers die ieder jaar in april op de UCI-kalender staat. Ik lees helaas geen Spaans, maar ik kan toch wel vaststellen dat er over iedere editie een kort verslag staat met veel statistische gegevens en foto’s.

Het is een pittige ronde, waarin veel geklommen moet worden en ik denk dat de meeste winnaars trots zullen zijn op het feit dat ze deze koers op hun palmares hebben staan. Maar het blijft een typisch Spaanse wedstrijd, die in de rest van Europa kennelijk weinig aantrekkingskracht heeft.

Het zou best kunnen dat Sutherland de laatste winnaar is, want dit jaar werd de ronde op het laatste moment afgelast. Hij stond op 1 april op de UCI-kalender, maar ging niet door.

Waarschijnlijk heeft de organisatie de financiering niet rond gekregen en tot dit besluit moeten komen. Bijzonder jammer, want een koers die zestig jaar bestaat verdient een beter lot.

Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 6 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web