Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 5 september …

Ik kende Peter Winnen niet persoonlijk toen ik in het voorjaar van 1998 bij hem aanbelde. Een rijtjeshuis in een saaie straat in een Noord-Limburgs dorp. “Pa!!!”, riep de jongen die opendeed naar boven en even later kwam hij de trap af, bestoven door wit stof.

Hij was de badkamer aan het slopen om een nieuwe te kunnen aanleggen, verontschuldigde hij zich. Nadat hij zich een beetje had opgefrist namen we tegenover elkaar plaats met mijn recordertje in de dictaatstand.

Het ging niet over zijn Tourprestaties en zijn fantastische overwinningen op Alpe d'Huez, maar om zijn ervaringen met ploegleider Peter Post, wiens biografie ik aan het schrijven was. Mijn eerste boek.

Het was een moeizaam gesprek. Steeds zorgvuldig geformuleerde, aarzelend uitgesproken diplomatieke antwoorden, waar ik niets aan had. Winnen had de naam de intellectueel van het peloton te zijn, maar uit niets bleek dat hij ernstig over de persoon Post had nagedacht.

Ik zuchtte en na tien minuten zette ik de recorder uit en maakte hem duidelijk dat hij niet bang hoefde te zijn dat ik hem uitgebreid met naam en toenaam in het boek zou citeren. Hij keek me lang en doordringend aan en er vond een metamorfose plaats.

Peter begon te praten over zijn jaren bij Post. De ene na de andere messcherpe analyse van de dominante ploegbaas kwam over zijn lippen. Prachtige beeldende beschrijvingen hoe Post aan tafel te werk ging als de ploeg of een bepaalde renner in zijn ogen had gefaald.

Hij deed voor hoe Post dan rond de tafel stierde, tot hij achter de gewraakte renner stond en in steeds scherpere bewoordingen zijn ongenoegen uitte. Terwijl hij dat deed masseerde hij met die grote handen de schouders en de nek van de renner, die het liefst door de grond was gezakt.

Ik hoorde het gefascineerd aan en kon het haast niet geloven, maar andere renners bevestigden later dat ze dat Post vaak hebben zien doen. Toen ik twee uur later wegging had ik fantastisch materiaal op de band staan.

Peter Winnen was toen nog niet de gevierde auteur, maar een oud-renner die een schat aan ervaringen mooi op papier probeerde te zetten. Hij was al jaren bezig aan HET BOEK! Hij vertelde me over zijn twijfels en of ik die ook had. Het werd nog een lang gesprek van twee beginnende schrijvers met de recorder opgeborgen in mijn tas.

Op eerste kerstdag 2000 pakte ik bij de kerstboom een cadeautje uit. Een boek, en wat voor boek. ‘Van Santander naar Santander’, door Peter Winnen. Ik schreef er een persoonlijke ondertitel in: ‘De twijfels voorbij’. Ik heb het in één adem uitgelezen. Geweldig boek.

We zijn bijna 21 jaar verder en Peter viert vandaag al weer zijn 61ste verjaardag. Gelauwerd en door het leven gelouterd wens ik hem nog vele gelukkige jaren toe.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 5 september 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web