Uit de ordners van Jan …

Gisteren eindigde in het Brabantse Roosendaal de 21e editie van de Holland Ladies Tour. Wie aan het eind van de dag op de hoogste plaats van het ereschavot plaats heeft genomen, maar het moet gek lopen als dat Annemiek van Vleuten niet is.

De Holland Ladies Tour bestaat sinds 1998 en kent een erelijst vol grote namen. De edities werden gewonnen door onder andere Marianne Vos, Ellen van Dijk, de Amerikaanse Evelyn Stevens, de Duitse Lisa Brennauer, Chantal Blaak en vorig jaar Annemiek van Vleuten.

Sinds 2017 maakt de koers deel uit van de UCI WorldTour voor vrouwen. De UCI honoreerde de aanvraag van de organisatie en de HL Tour werd daarmee de tweede Nederlandse vrouwenkoers in de hoogste wedstrijd categorie.

Tot nu toe was de Ronde van Drenthe de enige Nederlandse koers op die kalender. De aanvraag was een logische stap in de ontwikkeling van de wedstrijd, die al jaren een zeer sterk bezet deelnemersveld kent.

Voor de wedstrijden uit de Women's WorldTour worden de beste twintig ploegen van de UCI-ranglijst automatisch uitgenodigd. Koersdirecteur is oud-renner en wielerliefhebber Thijs Rondhuis.

Na zijn wielerloopbaan is hij op enig moment achter het stuur van een ploegleiderswagen terechtgekomen. Niet tegen zijn zin overigens en van 2000 tot en met 2002 was hij ploegleider van de Noordelijke Wielervereniging Groningen met wie hij in 2002 de nationale clubcompetitie won.

Dat was bij de mannen maar door toeval kwam hij in dezelfde functie bij de dames terecht. Van diverse gerenommeerde vrouwenploegen. De bekendste ploeg waar hij leiding aan gaf was de DSB Bank die hij samen met Danielle Bekkering runde.

Ook was hij coach van Marianne Vos met wie hij in 2008 Olympisch Goud won in Beijing. Na die kant van het wielrennen gezien te hebben, focust hij zich de laatste jaren op weer een andere tak van de wielrennerij.

Thijs organiseert nu wielerwedstrijden als de Ronde van Groningen, Healthy Ageing Tour, Boels Ladies Tour en Nederlandse oudste rittenkoers Olympia’s Tour. De 66e editie van Olympia's Tour begint volgende week dinsdag 11 september in Assen. Om op zondag 18 september te eindigen met een rit van Dreumel naar Beneden-Leeuwen.

Koersdirecteur Rondhuis van Olympia's Tour kijkt uit naar deze rit. “We hebben er bewust voor gekozen om onze rit af te sluiten met een echte Nederlandse waaieretappe. Door de smalle dijken en het open karakter van het landschap hier kan het klassement van deze rit nog flink opgeschud worden.”

Olympia's Tour verdween een aantal jaren terug bijna van de kalender. In 2014 volgde na jaren van financiële problemen een faillissement. De etappekoers maakte echter een doorstart en is sinds 2015 een wedstrijd voor beloften.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 3 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web