Het was me het weekje wel …

Zoals Nol van ´t Wiel gisteren al dichtte wordt er overal gefietst, maar ik zat toch met de vraag waar ik vandaag in het weekje over moet schrijven. De koers die daar het meest voor in aanmerking komt, vind ik tot nu toe nogal saai verlopen.

Er wordt in de Vuelta ontiegelijk hard gereden en er is iedere dag hetzelfde beeld. Een kopgroep die er vanuit het vertrek vandoor gaat, kort voor de finish wordt ingelopen waarna het een massasprint wordt.

Behalve woensdag toen Mollema de ritzege nipt aan Simon Clarke moest laten en Rudy Molard met zijn exploit in de achtervolgende groep de rode leiderstrui van Kwiatkowski mocht overnemen.

Misschien is het parcours tot nu toe niet onderscheidend genoeg geweest, hoewel enkele vedetten al op flinke achterstand zijn gereden. Zoals Nibali, Porte en Zakarin. Ook Kelderman heeft door pech tijd verspeeld, maar dat is nog niet verontrustend.

Vandaag begint het echte werk als de renners twee maal het plafond van tweeduizend meter gaan aantikken. Dan is het afwachten hoe Valverde (foto 1) zich houdt. De veteraan die een moeizame Tour reed, heeft de vorm weer te pakken en onderstreepte dat met twee ritzeges.

Hij staat er van alle favorieten het beste voor, maar of zijn oude lijf het in het heetst van de strijd gaat houden tegen zijn veel jongere concurrenten, is de vraag. Van hen maakt Simon Yates de beste indruk, maar iedere keer als ik hem zie denk ik weer aan die volledige ineenstorting in de Giro.

Wordt het dan Quintana, of López, of Aru, of Uran? Ik zou het niet weten, ze zijn allemaal zo wisselvallig. Of onze Nederlandse klassementsmannen? Kruijswijk staat er op 1’18” het beste voor, terwijl Kelderman op 2’50” door dat pechgevalletje toch een behoorlijk tikkie heeft gekregen.

Ik denk dat we vandaag wel antwoord krijgen op de vraag hoe de vlag ervoor staat en wie van de favorieten voor de hoofdrol gaat. Ik ben benieuwd ook al moet ik vanmiddag weer kiezen tussen de Vuelta en Vitesse-Ajax.

Bij de dames in de Holland Ladies Tour zijn er geen vragen. Daar zal Annemiek van Vleuten (foto 2) de zege niet meer uit handen geven. Ze heeft maar een voorsprong van achttien seconden op Lucinda Brand, maar de ronde sluit vandaag af met een tijdrit van 18,6 kilometer.

Dat moet een kolfje naar de hand zijn van de wereldkampioene, lijkt me. Met vier landgenotes bij de eerste zes, is het vaderlands succes bij voorbaat groot en ik begrijp daarom nog steeds niet hoe het kan dat Anna van der Breggen twee weken geleden geen Europees kampioen mocht worden.

Maar ja, ik ben lang genoeg op de wereld om te weten dat we niet alles kunnen verklaren. Fijne (sport)zondag gewenst.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 2 september 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web