Het balhoofdplaatje van Otto …

Dionisius is de naam van de fietsenmaker die heel lang geleden plaatjes als deze op de door hem gemaakte fietsen bevestigde. Dionisius is een veel voorkomende naam in het Franse departement Meurthe-et-Moselle.

De hoofdplaats Longwy, tegenwoordig nog maar amper vijftienduizend inwoners, was honderd jaar geleden een stad van belang. Er waren hoogovens en staalfabrieken, en kort na de Eerste Wereldoorlog had de stad nog altijd 48.000 inwoners.

Dit ondanks de vele mannen die het leven gelaten hadden op de slagvelden. In de periode van 1910 tot en met 1914 was Longwy telkens etappeplaats in de Tour de France, met beroemde namen als winnaars: Jules Masselis, Eugène Christophe, Odiel Defraye en twee maal François Faber.

Het was de beginperiode waarin de renners in etappes van driehonderd kilometer en meer echt heel Frankrijk 'rond' reden, wat het totaal aantal kilometers menigmaal boven de vijfduizend bracht.

In de jaren zeventig liep de meest gebruikelijke route via Maastricht, Luik, Bastogne, Arlon naar het zuiden door Longwy. Je kwam dan vanaf Longwy-Haut, waar een groot garnizoen in een indrukwekkend fort uitkeek over de vallei met de hoogovens en staalfabrieken.

Aan de overkant van het dal lag een enorme knal-oranje steenberg van mijnsteen en ijzerslakken. De mijnen en de hoogovens in Longwy zijn allang gesloten, de arbeidershuizen in de vallei worden nu bewoond door allochtonen.

Een moderne snelweg brengt de reiziger vanaf de autoroute des Ardennes snel langs Longwy naar Metz en het zuiden. Na de Tweede Wereldoorlog deed de Tour de France nog twee maal Longwy aan, met een gemene slotklim vanuit de vallei naar de vesting.

In 1982 won Daniel Willems er vóór Phil Anderson, en vorig jaar won Peter Sagan er vóór Geraint Thomas. De fietsenmaker Dionisius is er echter niet meer te vinden.

Door Otto Beaujon, 31 augustus 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web