Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Een fiets met een naam die klinkt als een klok. Tourmalet is een van de merken uit een serie van zeven van de Britse fietsenfabrikant Saracen. De andere merken zijn: Tour, Aravis, Morzine, Sestriere, Aubisque en Galibier.

Het zijn natuurlijk niet de eerste fietsen die naar beroemde cols zijn vernoemd. De Tourmalet in de Pyreneeën wordt al sinds 1910 opgenomen in de Tour en is de meest beklommen berg in de ronde.

Hij hoort dan ook bij de Tour zoals de Eiffeltoren bij Parijs. Jacques Goddet, de oud-Tourdirecteur wordt geëerd met een monument op de Tourmalet, hetgeen in de lokale taal zoiets betekend als ‘slechte weg’.

Op de Nieuwpoortsesteenweg in het Vlaamse plaatsje Gistel bevindt zich het museumcafé van voormalig Tourwinnaar Sylvère Maes (foto 2). Omdat die in 1935 en 1936 als eerste de Tourmalet bedwong heeft hij zijn café naar de berg vernoemd.

Als je daar toch in de buurt aan het fietsen bent, kun je ook nog café Aubisque aandoen, de kroeg van wijlen Lucien Buysse, een andere Tourwinnaar uit lang vervlogen tijden.

Zoals de afbeelding laat zien, vereist deze koersfiets nog enig restauratiewerk. Het driepoots Stronglight trapstel met holle as is prima in orde en dat geldt ook voor de rest van de onderdelen.

De ontbrekende achterderailleur zal ik moeten zoeken in de merken Huret of Simplex met vier of vijf versnellingen. Onvoorstelbaar dat die mannen op onverharde grindpaden op dit soort fietsen trappend boven konden komen.

Ik beweeg me nu op het hellende vlak van mijn Slogblog-collega Otto Beaujon met zijn balhoofdplaatjes, daarom beschrijf ik het merkplaatje alleen maar; een over het racestuur gebogen renner omlijst door groene bergen en een blauwe lucht en met wolkwitte letters TOURMALET.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Peter Ravensbergen, 28 augustus 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web