De Burgerlijke stand van 17 juli.

Leif HOSTE (1977, België)

Deze Kortrijkenaar is geparenteerd aan het wielergeslacht der Malfaits, maar met de snelle finisher Frank Hoste uit de jaren tachtig deelt hij slechts de achternaam. Leif heeft echter geen familieleden nodig om enige bekendheid te verwerven, want dat lukt hem op eigen kracht uitstekend. Hij is een begenadigd keienvreter, zoals ik de specialisten van de voorjaarsklassiekers graag noem. Niet dat er al één op zijn naam staat, want hij is als de jager die de geprepareerde koppen van tal trofeeën aan de muur heeft hangen, maar het edelhert nog steeds niet heeft geschoten. De eeuwige tweede heb ik hem nog niet horen noemen, maar dat gaat zeker gebeuren als hem een hoofdprijs blijft ontgaan. In 2003 tweede in Kuurne en het Belgisch kampioenschap tijdrijden (in 2001 was hij overigens eerste) en in 2004 tweede in de Ronde van Vlaanderen. Na zijn overgang naar Discovery moest hij een jaartje wennen, maar in 2006 kwam er succes. Hij won twee etappes en de hoofdprijs van de Driedaagse van De Panne en hij werd wederom Belgisch kampioen tijdrijden. Maar het edelhert ontkwam toch weer op het laatste moment, want zowel in Vlaanderen als Roubaix was het een tweede plaats. Ook in Kuurne greep hij weer net mis. Het is om moedeloos van te worden. In 2007 keerde hij terug naar een Belgische omgeving door een contract te tekenen bij Predictor Lotto. Hij werd wederom tweede in de Roende van Vlaondern achter een superieure Ballan (op de foto samen) en hij heeft dit jaar meer pech dan hij kan gebruiken. Maar zijn supporters hebben het vertrouwen nog niet verloren, getuige dit gedicht van Marein Baas:

Leif Hoste is niet meer gewoon
Leif Hoste is een godenzoon
Leif Hoste hoeft geen stoel van goud
Leif Hoste heeft een fiets als troon

Leif Hoste dat is een kassei
Leif Hoste is de man voor mij
Leif Hoste ziet geen peleton
Leif Hoste rijdt ze zo voorbij

Leif Hoste heeft het mooiste lichaam
Leif Hoste heeft de mooiste vrouw
Denk ook na Pasen aan Leif Hoste
Leif Hoste stierf ook voor jou

Leif Hoste is de generaal
Leif Hoste pakt ze allemaal
Leif Hoste is een kettingkast
Leif Hoste is imperiaal.

Met zulke supporters moet het een keer lukken! (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jaan KIRSIPUU (1969, Estland)

Vorig jaar aan het eind van Parijs-Tours kneep Jaan Kirsipuu voor het laatst in de remmen. In wedstrijdverband dan, want hij zal zijn fiets, waar hij vijftien jaar lang een goed belegde boterham mee verdiende, niet op de schroothoop gooien. Vanaf 1992 was de Est een opvallende verschijning in het peloton. Een sterke finisher die op zijn goede dagen van iedereen kon winnen. Hij heeft nogal wat etappes in allerlei ronden op zijn naam staan. Hij won massasprints, maar hij won het liefst vooruit met een kleine groep. Als ze tenminste met hem naar de finish wilden, want daar was een tweede plaats voor de rest het hoogst bereikbare. In 1999 won hij de eerste etappe van de Tour de France en dat leverde hem de gele trui op die hij zes dagen wist te behouden. Van de klassiekers moest hij het niet hebben, want daar kwam hij simpelweg inhoud voor te kort. Wel staat Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn palmares, maar dat is net geen echte klassieker. Het rondewerk werd een crime voor hem als de weg ook maar enigszins omhoogliep. Dan behoorde hij steevast tot de eerste gelosten en riep hij op z’n Ests om zijn moeder. Van de twaalf keer dat hij in de Tour startte, haalde hij nimmer Parijs en dat is misschien ook wel een record, want zelfs een Tourhater als Jan Raas haalde twee keer de laatste eindstreep. Maar Kirsipuu stapte liever zelf af dan dat hij te laat binnenkwam. Net zoals hij vorig jaar zelf de beslissing nam om te stoppen. Op het moment dat hij nog kon winnen. En dat is ook klasse. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 17 juli geborenen zijn:

ASTEN, John van (1960, Nederland)
CATIEAU, José (1946, Frankrijk)
ISRAEL, Peter (1985, Nederland)
LEMAN, Eric (1946, België)
LEYS, Birger (1988, België)
MATTAN, Nico (1971, België)

Door Fred van Slogteren, 17 juli 2007 0:00

jan kerseboom

eerlijk gezegd dacht ik ook dat kirsipuu gestopt was, maar laatst ontdekte ik dat hij toch weer tijdritkampioen van estland is geworden namens een klein elite-ploegje. hij kan het fietsen blijkbaar niet laten. overigens betekent zijn naam waarschijnlijk 'kerseboom', wat een finse me wist me te vertellen, omdat het fins blijkbaar erg lijkt op het ests. jan kerseboom dus.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 17 juli 2007 10:18:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web