Het balhoofdplaatje van Otto …

Op de website van het Italiaanse fietsenmerk Olympia claimt de nieuwe eigenaar dat Olympia na Bianchi het op één na oudste Italiaanse fietsmerk is. Opgericht door Carlo Borghi, een kleine ambachtsman in Milaan.

Dat was in 1893 een periode toen kleinschalige industriële ondernemingen als paddenstoelen uit de grond rezen. Carlo Borghi had een geheim procédé ontwikkeld om zijn frames (gebroken wit) een parelmoerglans te geven.

Er zou fijngemalen parelmoer van twintig kilo schelpen in verwerkt zijn. Dat is een mooi en waarschijnlijk historisch juist verhaal, want hoe anders zou het kunnen zijn. Hedendaagse parelmoerlak maakt gebruik van minerale 'glinstertjes' zoals mica en aluminium.

Rond 1940 - maar dat is al bijna een halve eeuw later - was er een Squadra Olympia met als belangrijkste wapenfeit een tweede plaats van Enrico Mollo in de Giro. De uit Piemonte afkomstige Italiaan was niet de eerste de beste.

Hij was elf jaar prof, en won onder andere de Ronde van Lombardije, de Tre Valli Varesine en de Coppa Bernocchi. De meeste van die overwinningen behaalde hij op een ander merk fiets, want hij reed slechts één jaar voor Olympia.

Nadat de Squadra Olympia was opgeheven is er lange tijd niets van het merk vernomen. Pas in 1960 duikt de naam weer op, ditmaal in de regio Veneto, nadat het merk was gekocht door de familie Fontana, tevens de eigenaren van de merken Scapin en Frera.

Gemakshalve schrijven zij: Olympia heeft al meer dan twee eeuwen (!) een passie voor het fietsen. Olympia heeft in de jaren zeventig van de vorige eeuw gretig meegedaan aan de grote Amerikaanse Bicycle Boom.

Amerikaanse liefhebbers hebben proberen te achterhalen hoeveel Olympia fietsen er destijds aan de andere kant van de plas aan de man zijn gebracht. Een optimistische schatting komt tot tweehonderd exemplaren.

Dat is althans het aantal dat via de Amerikaanse en de Canadese importeurs boven water is gekregen. Het lijkt daarom wel heel erg ambitieus om zich met Bianchi te willen meten.

Door Otto Beaujon, 24 augustus 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web