Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Mijn vorige stukje ging over het merk Cera van de Zeeuwse framebouwer Cees Raas. Vandaag aandacht voor een andere Zeeuwse constructeur, genaamd Jaap Huissoon uit Goes.

Twaalf kilometer van elkaar verwijderd verdienden ze in de jaren zestig, zeventig en tachtig allebei een goede boterham in de Zeeuwse wielersport, die door toedoen van Wim de Waal, Toine van de Bunder, Kees Bal, Jan Raas, Cees Priem en anderen bloeide als nooit tevoren.

De in 1936 in Yerseke geboren Huissoon was in de late jaren vijftig kortstondig beroepsrenner. Zijn profperiode duurde van 1958 tot en met 1960 een periode waarin hij uitkwam voor destijds bekende Nederlandse merkenploegen als Eroba en Magneet met bandenfabriek Vredestein steeds als co-sponsor.

Het was een ploeg met een aantal grote namen die onder leiding stond van Kees Pellenaars, nadat die in ongenade was gevallen bij de KNWU en hij gebroken had met het merk Locomotief.

In de rennersgroep dan ook veel bekende namen van coureurs die de grote jaren van de Nederlandse landenploeg in de Tour de France hadden meegemaakt als de gebroeders Wim en Piet van Est, Wout Wagtmans, Michel Stolker, Daan de Groot, Leo van der Pluijm en Jo de Roo.

Ik verdenk Jaap ervan dat hij niet erg te spreken was over de kwaliteit van Eroba en Magneet, anders hang je de fiets niet aan de wilgen om in Goes een eigen rijwielzaak te beginnen met een raceafdeling en een eigen merk racefiets.

Er rijden niet zo veel Huissoons meer rond, maar die er zijn dat zijn stuk voor stuk klassefietsen. In Zeeland en omstreken wordt er nog steeds met respect over gesproken. Toen ik twee jaar geleden op de Ahoy show voor oude racefietsen in Rotterdam een Huissoon had staan voor de verkoop, was er over belangstelling dan ook niet te klagen.

Ik weet dat Jo de Roo nog regelmatig op zijn Huissoon traint. Het fietsmerk is inmiddels bekender dan de wielrennende naamgever, want de carrière van Jaap ligt inmiddels al bijna zestig jaar achter ons.

Deze racefiets stamt uit de prehistorie van het merk, want de letters zijn er allemaal stuk voor stuk met de hand opgeschilderd. De dopjes, om het stuurlint mee vast te zetten, zijn opgesierd met de H van Huissoon.

Wie de fiets goed bestudeerd, ontdekt meerdere interessante details aan deze fiets. Zo staat er op de voorvork en het balhoofdplaatje Vuelta d’España (moet zijn Vuelta a España maar dat is hem vergeven). Meestal slaat zo’n naam als een tang op een varken maar na wat speurwerk mag deze fiets met recht deze naam voeren.

Jaap Huissoon reed in 1958 als 44ste de Ronde van Spanje uit en verder vermeldt zijn erelijst enkele overwinningen in criteriums. Hij overleed in mei van dit jaar, maar het bedrijf bestaat nog steeds.

Er worden op maat nog steeds Huissoon raceframes gebouwd en verder is Huissoon Sport dealer van bekende racemerken als De Rosa, Kuota, Thompson en Sensa.

Door Peter Ravensbergen, 14 augustus 2018 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web