Uit de ordners van Jan …

De profronde van Kortenhoef was in mijn belevenis een van dé klassiekers onder de na-Tourse criteriums. Tijdens de hoogtijdagen van het Nederlandse profwielrennen omzoomden vele tienduizenden toeschouwers jaarlijks het parcours in het aan de rand van het Gooi gelegen dorp.

Op zaterdag 1 augustus 1981 was ik zelf een van de 35.000 toeschouwers die getuige waren van de zege van Gerrie Knetemann. Het was zijn collega Hennie Kuiper die de basis legde voor de zege van De Kneet.

Kuiper was in de slotfase door een lekke band een ronde achterop geraakt, maar dat weerhield hem er niet van aan te sluiten bij een kopgroepje van vijf renners dat zich juist had losgemaakt uit de greep van het peloton.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van de jury om de wedstrijd te verlaten trapte Kuiper driftig mee bij de vijf leiders Knetemann, Lammertink, Lubberding, Schipper en de Belg Fons De Wolf.

Sterker nog, twee ronden voor het einde plaatste Kuiper een demarrage die door Knetemann werd beantwoord. Op die manier werd de pupil van Peter Post in een zetel naar de winst gedragen. “Door het lawaai had ik niet verstaan wat de speaker tegen Kuiper had geroepen”, zei De Kneet na afloop.

“Ik wist niet precies wat er gaande was. Ik wilde geen enkel risico nemen en daarom ben ik er meteen achteraan gesprongen toen Kuiper, wegsprong”. Jos Schipper werd tweede. Fons De Wolf won de sprint van de drie renners, die Knetemann en Schipper in de slotfase achter zich hadden gelaten.

De Ronde van Kortenhof werd tussen 1960 en 1988 jaarlijks georganiseerd door de legendarische oud prof Geurt Pos en zijn onafscheidelijke gabber Cees Schouten. Mede door hun uitstekende contacten slaagden ze erin om jarenlang grote renners aan de start te krijgen.

Zoetemelk, Raas, Knetemann, Kuiper, Roche, Delgado en vele anderen lokten in de jaren zeventig en daarna grote aantallen bezoekers. Pos en Schouten besloten met het criterium te stoppen toen ze van oordeel waren dat de profs er met de pet naar gingen gooien.

“Het kost ons geen enkele moeite om hier in het dorp voldoende geld op te halen voor de ronde. Maar ik verdom het om veel geld uit te geven aan lieden die daar niet voor willen werken. Vroeger, toen Raas nog de baas was van het peloton, werden er uiteraard ook vooraf afspraken gemaakt, maar de meute ging wel als één lang uitgerekt lint door de straten.

Er werd gereden. Vroeger had je combines van drie, vier man. Tegenwoordig is het peloton één grote combine. Zolang de mentaliteit niet verandert, komt er geen 34ste Ronde van Kortenhoef.”

Ruim twee maanden geleden, zondag 27 mei, stond de wielerronde van Kortenhoef na 30 jaar weer op de kalender. Niet meer met profwielrenners, zoals in het verleden en ook zonder Geurt Pos en Cees Schouten. Pos overleed in 2001 en Schouten vorig jaar. In plaats van dit illustere duo tekende de Gooise wielerclub De Adelaar voor de organisatie.

Er werd mooie strijd geleverd in alle jeugd categorieën, bij de amateurs 40+/sportklasse en bij de gecombineerde elite-beloften-amateur categorie. Jayden Lampen, Ole Niesing, Lars van der Laan, Michiel Mouris, Jente Derksen, Tobias Kool, Mees van Duren, Ferry de Ruiter en Rick Smit stonden in hun categorie op de hoogste stek van het ereschavot.

Organisatie en jury waren bijzonder tevreden met deze Ronde van Kortenhoef nieuwe stijl. Het moet heel gek lopen wil er volgens jaar geen vervolg komen!

Door Jan Houterman, 13 augustus 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web