Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 10 augustus …

Udo Bölts was misschien wel een van de beste Duitse renners van de laatste dertig jaar. Althans in potentie, want op zijn palmares staat slechts één overwinning die zijn klasse echt recht doet en dat is de Clasica San Sebastian.

Maar bij Udo zat het leiderschap niet tussen de oren en als je dan in één ploeg zit met Bjarne Riis en Jan Ullrich dan wordt je al gauw knecht. Maar liefst twaalf jaar zat de in Heltersberg geboren coureur in de schaduw van zijn kopmannen.

Bij de ploeg die in de wielrennerij jarenlang gold als de Deutsche Nationalmannschaft. Eerst met de naam Team Telekom en daarna als Team Deutsche Telekom. Tot het zaakje in 2007 uit elkaar spatte nadat iedereen aan het bekennen sloeg op Ullrich na.

Ook Bölts bekende van de verboden vruchten te hebben gesnoept en trok de consequentie (wat bijvoorbeeld Bjarne Riis en Rolf Aldag niet deden) door per direct ontslag te nemen als ploegleider van Team Gerolsteiner.

Bölts was trouwens al eerder op doping betrapt. Dat was in 1996 toen hij positief testte op het middel Alupent dat de longinhoud vergroot. Dat spul zat in de ‘bidon van Jef’. Dat was Jef d’Hont, een Belgische soigneur.

Die baarde een aantal jaren geleden opzien met een boek, waarin nogal uit de school werd geklapt. Met zijn bidon behaalden vele grote coureurs belangrijke overwinningen, beschrijft hij in het boek, terwijl ze nooit betrapt werden, tot de schjemielige Udo de eerste was.

Bölts werd overigens niet geschorst omdat hij een vrijstelling voor dit medicijn kon overleggen als zijnde een lichte astma-patiënt. Al weer een. D’Hont werkte jarenlang voor Telekom en via hem weten we dat epo in die ploeg structureel werd gebruikt.

Dit met medeweten en de medewerking van een team medici verbonden aan de universiteit van Freiburg. Teammanager Walter Godefroot was – volgens d’Hont – overal van op de hoogte en alle renners gebruikten het, op de Fransman Marc Madiot na.

Madiot heeft altijd categorisch geweigerd aan dopingprogramma’s mee te werken. Slecht voor de gezondheid schijnt het niet te zijn, want Udo Bölts baarde veel opzien toen hij in 2005 met een minimale voorbereiding deelnam aan The Iron Man in Hawaï, de beroemdste triathlon ter wereld.

Hij nam niet alleen deel maar finishte ook, zij het pas op plaats 168 en met een totaaltijd van meer dan 10 uur. Hij had het onderschat, bracht hij na afloop met moeite uit, want hij had in zijn specialiteit – het fietsen – alles gegeven. Om er daarna achter te komen dat 42 kilometer en 195 meter hardlopen na zo’n inspanning wel heel erg zwaar is. Althans zonder de bidon van Jef.

Udo Bölts viert vandaag zijn 52ste verjaardag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 10 augustus 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web