Het balhoofdplaatje van Otto …

Favorit is een oud fietsmerk uit Tsjechië. De fabriek was jarenlang de ‘hofleverancier’ van de Kaiserlicher Fahrradverein Brunn, de aloude wielerclub van Brno en al opgericht in de Habsburgse tijd.

Favorit heeft vele kampioenen op de fiets gezet, die op de wielerbaan van Brno groot zijn geworden. Naast baanfietsen en wegfietsen heeft Favorit in de jaren vóór 1989 ook cyclocrossfietsen gemaakt.

Maar ook stadsfietsen en hele mooie, goed afgewerkte klassieke ‘Engelse’ modellen met velgremmen met stangen en een oliebadkettingkast kwamen bij Favorit vandaan.

Gek genoeg maakten ze tussen 1950 en 1989 ook hele goedkope prullaria voor export naar het socialistische zusterland de DDR. Deze volksfietsen waren ook enige tijd te koop in de Volksfietsenwinkel in Amsterdam.

Na 1989 is vrijwel de hele Tsjechische fietsenindustrie ten onder gegaan door toedoen van oplichters en speculanten. Favorit, Velamos, Eska en Korlis, bekende merken in de Sowjettijd, waren de voornaamste slachtoffers.

De financiële goochelaar Jozef Kosumplic, eigenaar van de Joko fietsenfabriek, wist na de val van het IJzeren Gordijn en de afzwering van het communisme al te gemakkelijk staatsgeld te krijgen om alles op te kopen.

Hij kleedde die bedrijven vervolgens uit, ontsloeg het merendeel van de werknemers en sluisde het uitgespaarde geld handig over naar zijn privérekening bij een Zwitserse bank.

Hij is zijn straf zijn terechte niet ontgaan, maar het geld was weg en bleef weg.

Door Otto Beaujon, 3 augustus 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web