Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 31 juli …

Godert de Leeuw wordt vandaag 51 jaar en zijn carrière op hoog niveau heeft lang geduurd. De laatste jaren niet meer zo goed als in de jaren negentig toen hij twee jaar beroepsrenner was bij Foreldorado-Golff.

Helaas betekende dat voor hem geen springplank naar een van de grote ploegen in het internationale peloton. Dat is achteraf bezien niet erg, want Godert behaalde in de jaren negentig ook zijn diploma’s voor het assurantiebedrijf. Hij zal nu dus wel een goede baan hebben in de financiële dienstverlening.

Godert was een rappe, net als zijn drie jaar jongere broer Jan. De twee komen uit Ermelo en trainden dagelijks samen op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De Parel van de Veluwe en de Ronde van Midden Nederland waren dan ook hun koersen.

Vooral die laatste klassieker lag Godert goed, want de afwisseling van dijken en heuveltjes, altijd georkestreerd door een pittig windje was een kolfje naar zijn hand. Én die van broer Jan, want begin jaren negentig waren de De Leeuwtjes drie jaar aaneen de te kloppen mannen.

In 1991 was het Godert die toesloeg toen hij alleen vooruit was met Manuel van der Vliet en bij het overnemen merkte dat hij de betere benen had. “Door mijn lengte en gewicht zijn klimmen en tijdrijden mijn zwakke punten”, oordeelde de geoefende risicobeoordelaar over zich zelf.

“Voor de rest kon ik in de Ronde van Midden Nederland iedereen hebben.” Een jaar later arriveerde broer Jan als eerste op de Utrechtse Mississippidreef en kwam Godert niet verder dan een vijfde plaats.

In 1993 was het echter weer zijn beurt, hoewel het er op vier kilometer voor de streep niet naar uitzag dat de oudste De Leeuw het zou halen. Jan lag afgescheiden voorop en Godert dacht er niet aan broedermoord te plegen.

Toen anderen dat voor hem wilden doen kon hij niet anders dan meemuizen en het werk van Jan afmaken. In de snelste tijd ooit in de Ronde van Midden Nederland gereden.

In de twee jaar dat hij bij de profs reed wist hij zich in 1996 in Spanje in de kijker te rijden. Hij won een etappe in de Ronde van Mallorca en de Trofeo Elcudia door de vermaarde Duitse prof Rolf Aldag te kloppen.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 31 juli 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web