Het was me het (Tour)weekje wel ...

Ik weet niet hoe jullie het hebben ervaren, maar ik heb van de eerste Tourweek genoten. Behoudens de gaap-gaap rit van vrijdag die echter eindigde in een Hollands feestje, was er volop strijd. De favorieten doen geen trap teveel, maar het heeft desondanks behoorlijk gespookt.

Op de eerste dag dook Froome al naast de boarding en verloor bijna een minuut. Een cadeautje voor Dumoulin dat hij een paar dagen later weer moest inleveren, toen hij in de hectische finale naar de Mur de Bretagne tegen het achterwiel van Bardet reed en een paar spaken brak.

Wat volgde was een staaltje amateurisme dat ik van de altijd-op-alles-voorbereide Sunweb-ploeg niet had verwacht. Dat hij achter de ploegleiderswagen stayerend de achterstand probeerde goed te maken werd nog eens bestraft met twintig seconden.

Dat was meten met twee maten, want stayeren na pech mag niet, maar het gebeurt zonder consequenties om de haverklap. Kort daarvoor hadden we de nog beelden gezien van Fuglsang die met vier Astana’s om zich heen hetzelfde deed. Ik zou zeggen: allemaal of niemand.

Maar goed, in het klassement staan onze drie favorieten (Dumoulin, Mollema en Kruijswijk) broederlijk bij elkaar op een allerminst dramatische achterstand op Froome en kan de strijd aanstaande dinsdag losbranden als tussen Annecy en Le Grand-Bornand vijf Alpencols beklommen moeten worden.

Met nog twee soortgelijke dagen er achteraan. Als we vrijdag dan de stand opmaken, kunnen we met het oog op de einduitslag zien hoe de Hollandse vlag ervoor staat. Als we met drie potentiële podiumkandidaten er dan nog een over hebben, zijn we spekkoper. Twee of drie kan en mag natuurlijk ook, maar laten we bescheiden blijven.

Het meeste plezier heb ik, en met mij heel Nederland, beleefd aan Dylan Groenewegen. Wat is dat joch gegroeid. Het mooiste was de finishfoto van vrijdag, met meters achter hem de koppen al die grote sprinters van de laatste jaren.

Dylan is de kleinzoon van Ko, de fietsenmaker in de Amsterdamse Rivierenbuurt waar ik in mijn jonge jaren de winkelbel wel eens heb doen rinkelen. Hij bouwde in zijn actieve jaren prachtige frames die nu collectors items zijn.

Ko is een toffe Amsterdammer met wie ik op het terras van het restaurant aan de roeibaan in het Amsterdamse Bos eens over Peter Post heb zitten praten. Met nog drie andere ras-Amsterdammers erbij als Joop Captein, Lode Stoete en Hennie Marinus.

Dat was lachen, zeker toen er nog zo’n druif aanschoof in de persoon van Wim van Smirren. Hoewel ik er al jaren niet meer woon, voelde ik me weer een echte Amsterdammer. Net zoals gisteren toen ik te gast was in het NH Sportcafé van Leo Driessen bij Radio Noord-Holland.

Aan tafel twee ras-Mokummers uit het voetbal, want de uitzending ging over de WK finale voetbal en de Tour van Jan Janssen. Jan was telefonisch in de uitzending en ik mocht wat over de inhoud van zijn biografie, Jan Janssen, alleen het hoogste telde, vertellen.

Dat ging heel serieus maar ervoor en erna gingen Gerard van der Lem en Jan Jongbloed als twee Amsterdamse volkskomieken helemaal los. Ook toen voelde ik weer mijn Mokumse roots herleven, ook al moest ik op weg naar de studio vaststellen dat ik er de weg haast niet meer kan vinden.

Ik wens iedereen een fantastische sportdag met de kasseienrit in de Tour, de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië (wie had dat voorspeld?) en de Wimbledon-finale zonder Federer en Nadal.

Dat is ook al een verrassing en om in stijl te blijven sluit ik niet uit dat Niki Terpstra, die flegmatieke Zaankanter, vanmiddag voor een derde Nederlands succes in de Tour zorgt. En sluit ook die kleine Dylan niet uit, want die kan ook prima stuiteren op de kasseien.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 15 juli 2018 12:00

Dylam Groenewegen de vierde Nederlander

De laatste dagen hoor en lees ik, dat Dylan Groenewegen de derde Nederlander is (na Jan Raas en Joop Zoetemelk) die twee opeenvolgende Touretappes wist te winnen. Volgens mij hoort Gerrie Knetemann ook in dit rijtje thuis. Groenewegen is derhalve de vierde Nederlander die deze prestatie verwezenlijkte
Geplaatst door Piet van der Meer, 16 juli 2018 18:48:56

De derde

Toch de derde, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk
Geplaatst door mc, 17 juli 2018 10:32:59

De derde

Tenzij je laatste rit 1978 en eerste rit 1979 ook meetelt ...
Geplaatst door mc, 17 juli 2018 10:36:28

Knetemann de derde

Inderdaad MC.
Knetemann won de laatste etappe in 1978 en de volgende etappe, de eerste van 1979, won hij ook.
Geplaatst door Piet van der Meer, 17 juli 2018 13:38:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web