Uit de wasserette van Henk …

Het zal altijd een raadsel blijven waarom Robbie McEwen na een mislukt avontuur bij Rabobank een van de beste sprinters van zijn tijd kon worden. In dit truitje van de Belgische Lotto-ploeg, met in de loop der jaren meerdere co-sponsors.

De goedlachse Australiër die uitstekend Vlaams spreekt was een topsprinter en dat was hij natuurlijk ook al toen hij in Nederlandse dienst reed. Maar daar waren ze niet zo van een sprinter goed afzetten voor de laatste meters.

Daar moest ik aan denken toen ik gisteren Dylan Groenewegen boos over de streep zag bollen. Als vierde. “Ik had hier gewoon moeten winnen”, zei hij als rechtgeaard winnaarstype na afloop tegen de journalisten. Hij gaf zichzelf nog netjes de schuld, maar dat was om de goede stemming in de ploeg niet te ondermijnen.

Hij bedoelde echter dat zijn treintje voortijdig was ontspoord. Want wie de beelden vanuit de lucht in de laatste kilometers heeft gezien, weet dat hij in tegenstelling tot Gaviria en Greipel in zijn eentje zat te harken.

Waar waren Paul Martens en Timo Roosen om hem op een perfecte manier af te zetten? Ze waren niet te zien in de voorste linies. Alleen die hondsbrutale Amsterdammer kwakte en schoot van links naar rechts om zich zonder hulp uit de kluwen te bevrijden.

Toen hij eenmaal los was, was de beslissing al gevallen en waren Gaviria, Sagan en Greipel onbereikbaar. Maar met zijn intrinsieke snelheid reed hij nog wel een stuk of vijf andere specialisten als Kittel en Kristoff voorbij.

Het zou Robbie niet zijn overkomen. Die werd door zijn ploeg en de ploegleiding bij Lotto in de watten gelegd. Tot ze hem perfect hadden afgezet en hij het die laatste paar honderd meter alleen moest doen. Vaak met succes!

Robbie McEwen was een fantastische sprinter, een leuke jongen die als eerste de show stal door wheelies te maken en altijd een lach op zijn gezicht had. Dat laatste heeft Dylan ook, maar het goud dat erachter zit moeten ze bij LottoNL-Jumbo nog leren herkennen.

De immer goedgeluimde Australiër loopt deze dagen misschien wel in het Tourcircus rond. Misschien kan hij eens uitgenodigd worden om in de bus van de Nederlandse ploeg te komen uitleggen hoe je het doet en hoe je van die Quick-Steps Low-Steps maakt.

Dat waren toen ook al de belangrijkste concurrenten van de Belgische Lotto’s. Met Robbie als winnaar van de taalstrijd.

Foto 2: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 11 juli 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web