Uit de ordners van Jan …

De Tour de France van 1951

Etappe 7: dinsdag 10 juli 1951: La Guerche – Angers, 85 km. individuele tijdrit

De eerste tijdrit van deze Tour de France vond plaats tussen La Guerche en Angers. Nadat aanvankelijk de Fransman Louison Bobet (foto 2) abusievelijk als winnaar was uitgeroepen, kwam de mededeling dat de Zwitser Hugo Koblet (foto 3) de winnaar was.

“Niet Bobet, maar Koblet heeft de tijdrit gewonnen", werd meegedeeld. Dat was het sensationele nieuws dat laat op de avond in Angers bekend werd gemaakt.

Oorzaak van al deze verwarring was een onbegrijpelijke fout van de tijdwaarnemers. Die hadden bij de tijd van Koblet om niet te achterhalen redenen een minuut opgeteld. Opzet of niet?

De Zwitserse ploegleider, die onderweg de tijden van Koblet met de hand had geklokt, had een protest ingediend. Het kon volgens hem een of twee seconden schelen, maar geen minuut.

De tijdwaarnemers zijn vervolgens hun fiches gaan controleren en kwamen tot de ontdekking dat ze Koblet tekort hadden gedaan. In plaats van een seconde achterstand op Bobet had hij 59 seconden voorsprong op de Fransman.

Het was niet genoeg om de gele trui van Roger Levèque over te nemen. Wel rukte Koblet op naar de derde plaats. De Nederlandse ploeg verloor in de tijdrit een tweede renner.

De Brabander Wim Dielissen uit Beek en Donk legde de tijdrijt meer dan tien procent langzamer af dan Koblet en mocht zijn koffers pakken wegens tijdoverschrijding.

Uitslag 1. Hugo Koblet (Zwi) 2u03’40” 2. Louison Bobet (Fr) op 59” 3. Fausto Coppi (It) op 1’04”
Beste Nederlander: 11. Wout Wagtmans op 6’39”

Algemeen klassement: 1. Roger Levèque (Fr) 37u43’53” 2. Gilbert Bauvin (Fr) op 1’19” 3. Hugo Koblet (Zwi) op 7’02”
Beste Nederlander: 13. Wim van Est op 11’29”

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 10 juli 2018 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web