Uit de ordners van Jan …

De Tour de France van 1951

Etappe 3: vrijdag 6 juli 1951, Gent - Le Tréport, 219 km

De derde etappe van de Tour werd gewonnen door Georges Meunier (foto 1). De Fransman was de snelste van een kopgroep van vier met een voorsprong van 58 seconden op een vrijwel compact peloton.

Met het eerste succesje voor de Nederlandse ploeg, want Gerard Peters won op fraaie wijze de sprint van het peloton en bezette daarmee de vijfde plaats in de daguitslag.

Er kwamen in Gent 118 renners aan de start. Tot de eerste twee uitvallers behoorde Harry Schoenmakers. De Eindhovenaar kreeg op het laatste moment geen toestemming om te starten, omdat hij in de tweede rit te laat was binnengekomen.

Hij kreeg in eerste instantie genade, maar dat werd de volgende dag ingetrokken. Schoentje kon naar huis en naar zijn baas, die hem onbetaald verlof had gegeven om de Tour de France te rijden.

Het was een snelle rit waarin de Noord-Afrikaan Abdelkader Zaaf in zijn eentje een aardige voorsprong opbouwde, maar toch werd teruggehaald door de Belg André Rosseel en onze landgenoot Wout Wagtmans (foto 2).

Op het laatste deel ging de Zwitser Giovanni Rossi er tussen uit, maar hij kon worden ingelopen door Georges Meunier, Gilbert Bauvin, Willy Kemp en Pierre Cogan en dit groepje zette door. Cogan werd nog gelost en in de eindspurt won Meunier.

Uitslag: 1. Georges Meunier (Fr) 7u05’14”; 2. Giovanni Rossi (Zwi) z.t.; 3. Willy Kemp (Lux) z.t.
Beste Nederlander: 5. Gerard Peters op 58”

Algemeen klassement: 1. Bim Diederich (Lux) 19.00.08 2. Stan Ockers (Bel) op 2’41”, 3. Georges Meunier (Fr) op 2’52”
Beste Nederlander: 27. Wout Wagtmans op 5’23”

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 6 juli 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web