Uit de ordners van Jan …

De Tour de France van 1951

Etappe 2: donderdag 5 juli 1951: Reims - Gent, 228 km

Bij de beruchte Muur van Geraardsbergen, een aller ellendigst parcours met een even beroerd wegdek, rook Bim Diederich (foto 1) zijn kans. Langzaam aan verhoogde hij het tempo, maakte zich los van zijn tegenstanders en snelde onbedreigd naar de finish.

De anderen hadden eenvoudig niet de kracht zijn wiel te houden. Ruim veertig kilometer lang heeft de Luxemburger slag moeten leveren tegen de stormloop van de rest, van wie de Italianen zich opmerkelijk kalm hielden.

Zonder een enkele inzinking raasde Diederich over de erbarmelijke bestrating van het Vlaamse land, waar tienduizenden Belgen de halzen reeds strekten op zoek naar hun favorieten.

Drie minuten later kwam er pas een en wel Stanneke Ockers, op 1 minuut gevolgd door zijn landgenoot Marcel Demulder. En de Nederlanders? Geen van hen wist bij de eerste tien te finishen.

Hans Dekkers kreeg een levensgrote inzinking en Wim van Est, die prachtig had gereden, kreeg een mankement aan zijn derailleur, toen hij in zeer fraaie positie lag, plus nog enkele lekke banden.

Uitslag: 1. Bim Diederich (Lux) 6u29’54”; 2. Stan Ockers (Bel) op 2’11”; 3. Marcel Demulder (Belg) op 3’02
Beste Nederlander: 25. Wout Wagtmans op 4’23”

Algemeen klassement: 1. Bim Diederich (Lux) 11u53’56”; 2. Stan Ockers (Bel) op 2’41”; 3. Attilio Redolfi (Fr.reg.) op 3’28”.
Beste Nederlander: 28. Wout Wagtmans op 5’23”

Uit de strijd genomen: Harry Schoenmakers (foto 2) wegens overschrijding tijdslimiet.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 5 juli 2018 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web