Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 30 juni …

Iedere keer als ik hem in een (etappe)koers aan de kop van het peloton zie komen om sleurwerk te verrichten, denk ik: verrek is hij er ook nog. Marcus Burghardt gaat al zo lang mee dat hij al lang de gepensioneerde rennersleeftijd moet hebben bereikt.

Dat valt mee want hij wordt vandaag 35 jaar en kan nog wel een paar jaar op het hoogste niveau mee. Een andere reden waarom ik dat denk is het feit dat hij als beginnend professional zo’n tien jaar geleden nog wel eens een mooi succesje boekte.

Zoals in 2007 toen hij een fraaie zege behaalde in Gent-Wevelgem en een jaar later toen hij een Touretappe op zijn naam schreef. Maar sindsdien staat hij vrijwel droog, hoewel hij morgen de Duitse titel moet verdedigen op de dag dat overal de nationale kampioenschappen worden verreden.

Marcus werd in 2004 beroepsrenner toen hij als stagiair bij T-Mobile mocht bewijzen die kans waard te zijn. Dat lukte en in de drie jaar daarna was hij een gewaardeerd ploeggenoot. Tot uitkwam wat er in die ploeg allemaal werd uitgevroten.

Toen alles naar buiten kwam, trok T-Mobile zich ijlings terug, maar hield zich wel netjes aan het contract en financierde nog twee jaar de ploeg die verder ging als HTC-Columbia onder leiding van de Amerikaan Bob Stapleton. In de kleuren van die ploeg won Burghardt toen die Touretappe,

Het was al de vijfde zege voor Team Columbia, nadat Mark Cavendish de eerste vier overwinningen op zak had gestoken. Voor Burghardt betekende die overwinning een sportieve wraak, nadat hij had vernomen dat Stapleton hem eind 2008 in de uitverkoop wilde doen.

Dat is dus niet doorgegaan en hij droeg ook in 2009 de kleuren van die geïmproviseerde ploeg, die alleen bestaansrecht had omdat de Duitse telefoonaanbieder het contract uitdiende. Maar toen dat een feit was viel de ploeg uiteen.

Met goudhaantjes als Cavendish, Boasson Hagen, Grabsch, Greipel, Kirchen, Martin, Monfort en ook Burghardt had het voor de hand gelegen dat een nieuwe sponsor de hele succestrein had overgenomen, maar dat gebeurde niet en Marcus werd ingelijfd door BMC.

Bij die ploeg ontwikkelde hij zich tot een fantastische helper, die primair voor de ploeg werkt. In het moderne wielrennen zit er voor helpers nog maar zelden succes in. Er zijn geen onbelangrijke wedstrijden meer in de WorldTour en in iedere koers geldt het principe dat de kopman ongeschonden moet worden afgezet als de finale begint.

Dat was elf jaar geleden toen Marcus Gent-Wevelgem won nog anders. De wijze waarop hij won werd als ‘slim’ gekwalificeerd. Hij vertrok op kousenvoeten, samen met Ventoso en Freire.

Ze achterhaalden de twee koplopers en de zege voor Freire leek aanstaande. Maar Burghardt ontsnapte, gedekt door ploegmaat Hammond, even aan de aandacht en soleerde sterk naar de streep.

Het was met die Touretappe de grootste overwinning voor de in Zschopau (Saksen) geboren coureur en Marcus, die de laatste twee jaar voor Bora Hans Grohe rijdt, zal toen vast niet hebben gedacht dat het zijn hoogtepunt zou zijn.

Foto´s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web