Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 28 juni …

Als je de naam Comeback kid koekelt dan kom je terecht bij een Canadese hardrockband die in 2000 is opgericht. Het begrip is echter veel ouder en zou best eens afgeleid kunnen zijn van het Duitse Rückkehr Bub, als die term tenminste bij onze oosterburen bekend is.

Als dat zo is dan heeft de Duitse wielrenner Erich Metze daarvoor wellicht model gestaan, want er waren drie schedelbreuken en de nodige andere fracturen en verwondingen voor nodig, voordat Magere Hein hem in 1952 definitief tot stoppen dwong.

De carrière van deze in Dortmund geboren renner vertoont dan ook de nodige gaten. Hij was in eerste instantie prof van 1930 tot 1940 en daarna nog eens van 1948 tot zijn dood in 1952, toen hij verongelukte op de wielerbaan van Erfurt tijdens een stayerwedstrijd.

Voor hij in 1933 achter de grote motor kroop was hij een kundig wegrenner. Twee jaar daarvoor had hij als zodanig zijn hoogtepunt bereikt met het winnen van de Ronde van Duitsland, waarin hij ook twee etappes won. In hetzelfde jaar startte hij ook in de Tour de France en eindigde als achtste in de eindstand.

In 1932 liep hij bij een val zijn eerste schedelbasisfractuur op en het duurde het hele jaar voor hij weer volledig hersteld zijn carrière kon voortzetten. Als stayer, een discipline waarin hij direct succesvol was met het winnen van de nationale titel en een derde plaats bij het WK.

Het bleek de opmaat naar nog meer succes, want in 1935 prolongeerde hij zijn Duitse titel en mocht hij zich tooien met de regenboogtrui. Nadat hij in 1936 voor de derde maal Duits kampioen was geworden, viel hij zich voor de tweede maal een schedelbreuk en ging de rest van het seizoen en het hele jaar daarna verloren aan herstel en revalidatie.

Der Rückkehr Bub kwam met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen terug op de fiets en in 1938 werd hij al weer tweede in de Duitse titelstrijd, om daarna voor de tweede keer de wereldtitel te grijpen.

Hij zou die titel wellicht in 1939 weer behaald hebben, als hij na het behalen van de vijfde nationale titel niet zou zijn opgeroepen voor het leger, waarmee hij in september de oorlog werd ingezogen toen Hitler met zijn legers Polen binnenviel wat de Tweede Wereldoorlog inluidde.

Tijdens die oorlog raakte Erich Metze meerdere keren zwaargewond, maar telkens herstelde hij en werd hij wederom ingezet om als militair de ongebreidelde machtswellust van de nazi’s te dienen.

In 1948 was hij op 39-jarige leeftijd nog fit genoeg om zijn beroep van profwielrenner weer op te pakken. In eigen land was er voor stayers werkgelegenheid genoeg en er was iedere week wel ergens in het verdeelde land een wedstrijd, waar hij met zijn naam als tweevoudig wereldkampioen nog een flink bedrag aan marken kon pakken.

Uitslagen waren er niet meer, maar hij draaide nog behoorlijk mee. Tot 28 juni 1952, vandaag precies 66 jaar geleden, toen de zoveelste val een einde maakte aan het leven van Erich Metze. Doodsoorzaak, de derde en ditmaal fatale schedelbreuk. Der Rückkehr Bub war nicht mehr.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 28 juni 2018 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web